Primarul Capitalei, Nicușor Dan, la Tema Zilei, pe TVR1, despre termoficare: „Deja iarna următoare o să fie mult mai bine”

Primarul Nicușor Dan la Tema Zilei
Primarul Nicușor Dan la Tema Zilei
29 septembrie 2021, 21:20

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei: Iarna asta o să fie puțin mai bine ca iarna trecută. Am făcut la timp toate reviziile și pe ceea ce înseamnă producție, și pe ceea ce înseamnă reparații de avarii în această vară (…) Asta nu înseamnă că această rețea, care are 50 de ani, nu o să crape în iarna asta, din păcate. O să crape, și atunci când o să crape locuitorii nu or să aibă apă caldă, căldură, o zi, o zi jumătate, cât durează reparația.

Primarul a explicat că va fi un risc mai scăzut de avarii în această iarnă în București.

Întrebat de moderatoarea Ramona Avramescu când se va intra într-o stare de normalitate pentru o capitală europeană, Nicușor Dan a estimat că anul viitor.

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei: Deja iarna următoare o să fie mult mai bine. Și la sfârșitul mandatului meu o să fie mult, mult mai bine, pentru că sunt destul de optimist că o să reușim să reunim Termoenergetica, transportul, care e la noi, cu ELCEN, care este la Ministerul Energiei. Sunt optimist că vom scoate ELCEN-ul din insolvență, că o să putem să accesăm bani europeni.

Din cauza țevilor vechi de peste 40 de ani, pierderile din rețeaua bucureșteană sunt imense: peste 2000 de tone de apă caldă se scurg pe oră în pământ, pe timp de iarnă, potrivit datelor furnizate de ELCEN în sezonul rece trecut.

Pe lângă starea infrastructurii, a crescut și prețul gazelor. Ce va însemna pentru factura de întreținere?

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei: Răspunsul la întrebarea asta o să-l avem la începutul lui noiembrie. În momentul de față s-a stabilit prețul gazelor, între Romgaz și ELCEN care este producător, cum spuneam, e la Ministerul Energiei. ELCEN își face calcule, se duce cu aceste calcule la ANRE. Am avut niște declarații interesante azi de la primul ministru care vorbea de o oarecare compensare, o să vedem dacă ea este generală sau individuală, deci așteptăm și răspunsul ăsta din partea Guvernului. Și când o să avem toate aceste date, ținând cont și de contractul nostru cu Comisia Europeană, care își dorește ca subvenția să nu meargă la infinit, în momentul ăsta primăria plătește cam două treimi din prețul căldurii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite