Primarul din Râmnicu Vâlcea a impus angajaților vaccinarea sau testarea
02 Octombrie 2021, 17:43 (actualizat 02 Octombrie 2021, 20:04)
(actualizat 02 Octombrie 2021, 20:04) | Știrile TVR

Val de vaccinări printre angajații primăriei din Râmnicu Vâlcea. Asta după ce edilul a dispus ca oamenii să vină la serviciu doar cu certificate care arată vaccinarea sau cu un test negativ. La presiunea sindicatului, dispoziția a fost anulată după o lună. Între timp, însă, rata de imunizare printre angajați a ajuns la 90%.

Dispoziția edilului din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a fost trimisă la începutul lunii septembrie tuturor angajaților primăriei, dar și ai celorlalte instituții aflate în subordinea sa. Astfel că și angajații Direcția de taxe și impozite, Evidența Persoanelor sau de la Direcția de Asistență Socială trebuiau să prezinte dovada vaccinării, a testării sau o scutire medicală, pentru a fi primiți la serviciu începând cu 1 octombrie.

Mircia Gutău, primar Râmnicu Vâlcea: Sunt convins că și guvernul va lua o decizie similară. Ea ar fi trebuit luată mai demult, nu s-ar fi ajuns aici. Nu se mai poate, spitalele sunt pline, oamenii stau pe hol la spital.

Și polițiștii locali au fost vizați de dispoziția primarului. Așa că, în doar o lună, rata de vaccinare în rândul acestora a crescut de la 30% la 87%.

40 de angajați ai primăriei, majoritatea nevaccinați, au contestat dispoziția primarului. Iar acesta a anulat-o, la o lună după ce a intrat în vigoare.

Nicolae Donţu, preşedinte executiv Sindicatul Meridian Vâlcea: “Chiar și dacă s-au vaccinat, ei au considerat că li s-a impus vaccinarea. Și eu susțin acest lucru, chiar dacă sunt vaccinat din martie, însă nu sunt de acord cu impunerea unor restricții”.

Mircia Gutău, primar Râmnicu Vâlcea: “Am anulat dispoziția, pentru că și-a făcut deja efectul. Am primit și de la Avocatul Poporului, care ne cerea să plătim noi testarea, nu vreau să fac lucrul ăsta”.

În august, în Primăria Râmnicu Vâlcea a fost un focar de coronavirus. Printre cei infectați s-a numărat și secretarul general al instituției, care, deși primise rezultatul pozitiv al testului, a participat la o ședința. El este anchetat pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Rată de infectare în Râmnicu Vâlcea este acum de 3,3 cazuri la mia de locuitori.