Primăvara vine cu noi creșteri de prețuri. Ce arată calculele BNR. Ministrul Finanțelor anunță că va veni cu un plan de măsuri: „Scopul este ca inflația să nu se ducă în două cifre”

11 februarie 2022, 18:53

Scumpirile pe care oricine le observă în magazine şi facturi îi sperie deja pe oameni. Cele mai mari sunt la gaze, energie și combustibili, dar și pentru alimente plătim mai mult de la o săptămână la alta.

Banca Națională a calculat că în ultima lună din 2021, inflația a urcat la 9,6%, în ciuda compensării facturilor pentru încălzire. Creșterea a fost în tot trimestrul IV, când s-a ajuns la cea mai mare valoare din ultimii 10 ani.

Scumpirile vor continua şi chiar se vor accentua în aprilie, după ce expiră măsurile de compensare a facturilor din energie. Pe trimestrul II, inflaţia ar putea ajunge la 11,2%.

Guvernul pregătește deja măsuri care se vor aplica din luna aprilie, aşa că inflaţia ar urma să scadă la 5%. Sunt calcule ale ministrului de Finanțe.

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor Publice:În două săptămâni eu cred cel târziu vom veni cu un plan de măsuri care pe de o parte să reducă efectele și să restructurăm cauzele care au dus la această inflație în lanț. Scopul este ca inflația să nu se ducă în două cifre.

Potrivit experților Băncii Naţionale, fără noi măsuri de compensare, bunurile energetice vor fi cu 36% mai scumpe la finalul anului. Se vor scumpi însă și alte produse, inclusiv alimentele care la finalul lui 2022 vor fi cu 5% mai mari decât în decembrie 2021.

Prognoza BNR mai arată că inflația se va apropia de 3,5% abia spre finalul anului viitor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

BNR reacționează după mesajele deepfake cu Mugur Isărescu

Cozi pentru plata facturilor cu vouchere de energie