Primele imagini ale sinistrului din Turcia filmate de trimișii speciali TVR. Sute de salvatori caută viață sub un bloc dărâmat din Diyarbakir. Șansele scad cu fiecare minut care trece

7 februarie 2023, 14:16

Diyarbakir, un oraș cu populație majoritară kurdă. Deși este situat la la 270 de km de epicentru, urmările cutremurului se pot vedea la tot pasul. Timpul trece și șansele ca salvatorii să găsească supraviețuitori devin din ce în ce mai mici.

ADELIN PETRIȘOR: În orașul Diyarbakir, oraș cu peste un milion de oameni, pe un kilometru pătrat am văzut trei sau patru blocuri care arată ca în imagini. E o luptă contracronometru, sunt sute de salvatori care muncesc în permanență, zi sau noapte. Aici, mai multe echipe de căutare salvare cu un câine, încearcă să găsească niște persoane prinse între dărâmături. Sunt foarte mulți oameni, străzile sunt împânzite de polițiști și militari care nu-i lasă pe turci să se apropie prea mult de astfel de zone care sunt periculoase în continuare.

La o școală de lângă un bloc dărâmat sunt adăpostiți sute de oameni rămași fără locuințe. Afară sunt doar câteva grade și unii au făcut focuri pe stradă pentru a se putea încălzi.

Pe lângă toate blocurile prăbușite sunt adunați sute de turci. Cei mai mulți sunt oameni care așteaptă cu sufletul la gură vești despre cei dragi prinși sub dărâmături.

Câteva zeci de oameni rămași pe stradă au fost primiți în sediul unui dealer auto. Cei care nu au mai avut loc, se încălzesc în mașinile din parcări. Un bărbat care nu a vrut să fie filmat spune că așa a dormit noaptea trecută și, probabil, așa va face multe nopți de aici încolo.

ADELIN PETRIȘOR: Milioane de oameni sunt în prezent în situații dificile în zonele afectate de cutremurele de ieri. Potrivit OMS, sunt 23 de milioane de oameni în aceasă situație în Siria și în Turcia.

Până acum, autoritățile din Diyarbakir spun că au adunat 92 de cadavre și au 770 de răniți.

Din Diyarbakir, pentru Telejurnal, Adelin Petrișor și Dragoș Stoian.

––––––––––––––––––––––––––––––––

Suntem în Diyarbakir, un oraș din estul Turciei cu o populație de peste un milion de oameni, situat la o distanță de 270 de kilometri de epicentrul cutremurului, a transmis Adelin Petrișor, pentru TVR Info.

 

 

În imagini se vede cum câteva sute de salvatori lucrează la îndepărtarea ruinelor unui bloc căzut, se ajută și de utilaje pentru a scoate din zonă tonele de beton.

Sunt multe orașe afectate, întinse pe o zonă foarte mare, salvatorii români trimiși în Turcia, care au ajuns printre primii, sunt undeva la 500 de kilometri de acest loc.

Reprezentanții ONU și ai OMS spuneau astăzi că în Siria și în Turcia sunt în jur de 23 de milioane de oameni în zona afectată de seisme.

Provincia Diyarbakir are în jur de 2 milioane de locuitori, cu o suprafață mare, de 15.000 de km pătrați, astfel de imagini se întâlnesc în multe dintre orașele acestei zone.

Oamenii sunt speriați, dar nu panicați. Și-au adus aminte de cutremurul mare din 1999, când au murit peste 17.000 de locuitori. Acest cutremur este probabil  al treilea mare cutremur prin care a trecut Turcia în ultima sută de ani. Primul a fost în 1939, când s-au înregistrat peste 33.000 de morți.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite