Primele mandate de arestare pentru ruși acuzați de crime de război. Comandantul Forțelor terestre ucrainene a mers la Bahmut și le-a mulțumit militarilor. Kadîrov, primit de Putin - amabilități în limbaj de lemn
14 Martie 2023, 00:05 (actualizat 14 Martie 2023, 00:17)
(actualizat 14 Martie 2023, 00:17) | Știrile TVR

Tribunalul Penal Internațional urmează să emită mandate de arestare pentru mai mulți ruși acuzați de crime de război, transmite Reuters, care citează surse apropiate Curții de la Haga. Rușii care vor fi vizați de aceste mandate ar fi participat la răpirea copiilor ucraineni și la distrugerea infrastructurii civile din Ucraina. În acest timp, luptele de la Bahmut continuă cu înverșunare.

Situația din orașul strategic Bahmut rămâne deosebit de dificilă și de complicată. Mercenarii din Gruparea Wagner și soldații ruși încearcă să ocupe localitatea, însă se lovesc de rezistența eroică a soldaților ucraineni.

Aceștia au fost vizitați chiar pe linia frontului de comandantul Forțelor terestre.

Gl. Oleksandr Syrskyi, comandantul Forţelor terestre ucrainene: "Vreau să îmi exprim, din nou, recunoştinţa. Pentru că existaţi, pentru că apăraţi ţara noastră şi ucideţi inamicul. Desfăşuraţi o acţiune importantă pentru că ne daţi timp să îi instruim pe rezervişti."

Comandanții militari ucraineni susțin că mercenarii din Gruparea Wagner atacă în Bahmut din mai multe direcții, în încercarea de a sparge linia de apărare.

În acest timp, la Geneva au început negocierile între oficialii ruși și cei ai ONU referitoare la transportul în siguranță, pe Marea Neagră, a cerealelor din Ucraina. Acordul, încheiat în prima faza în iulie anul trecut și înnoit în noiembrie, ar expira pe 18 martie.

CITEȘTE și Rusia vrea prelungirea cu doar 60 de zile a acordului privind exporturile de cereale prin Marea Neagră. Kievul a criticat condițiile Moscovei

Pe de altă parte, considerat de analiștii politici drept autorul distrugerii capitalei cecene Groznîi, Vladimir Putin a ținut să laude dezvoltarea orașului pe care aproape că l-a șters de pe fața pământului.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: "Groznîi continuă să înflorească. Ştiu că oraşul se dezvoltă activ, la fel ca Republica Cecenă în întregul ei."

Ramzan Kadîrov, liderul Republicii Cecenia: "Vă mulţumesc pentru tot ce faceţi pentru Republica Cecenă şi întreaga Rusie, Federaţia Rusă. Nu vă vom dezamăgi, Vladimir Vladimirovici."

Kadîrov către Putin: "Îndeplinim toate ordinele dumneavoastră şi suntem hotărâţi să acţionăm până la victoria finală"

Numeroși ceceni luptă în rândul forțelor rusești care au invadat Ucraina și s-au întrecut în acte de cruzime față de prizonierii ucraineni și de civili.