Primul caz de gripă confirmat, puţini vaccinaţi antigripal. Ministerul Sănătății a distribuit sute de mii de doze de vaccin

Primul caz de gripă confirmat
Primul caz de gripă confirmat
15 noiembrie 2021, 19:47

Gripa a lovit mai devreme decât în alţi ani. A fost depistată, în Capitală, la un bărbat de 30 de ani. Tânărul cu nume indian a reclamat simptome respiratorii şi a mers la urgenţă, la Spitalul Bagdasar-Arseni.

Testul COVID a ieşit negativ, pe 10 noiembrie. Proba trimisă la Institutul Cantacuzino a arătat însă că avea un virus gripal de tip B.

Levente Vass, secretar de stat în ministerul Sănătăţii: Primul caz confirmat ne asigură, din păcate, că gripa nu a dispărut. Nu a înlocuit-o COVID-ul. E foarte important să se vaccineze paralel cu vaccinul anti-COVID. Ministerul Sănătăţii estimează că va fi un necesar de aproximativ 2 milioane de vaccinuri. Putem să suplimentăm aceste cantităţi.

Din primele 300 de mii de doze trimise medicilor de familie şi spitalelor de la jumătatea lunii trecute, doar jumătate au fost folosite.

Între timp, ministerul a distribuit în ţară încă 900 de mii de doze de antigripal pentru cei vulnerabili.

Anul trecut, din septembrie erau liste de aşteptare, acum mult mai puţini cer vaccinul care îi apără de gripă.

Dr. Adriana Dogaru, medic de familie în judeţul Dolj: Ne întreabă foarte mulţi. Acum e mai greu cu acceptatul că se poate face în acelaşi timp cu vaccinul de COVID.

Beatrice Speteanu, farmacist-şef, București: A fost mult mai slabă cererea decât anul trecut. E acum cererea mare pentru vaccinul intranazal de copii, care a venit într-o cantitate mai mică.

Gindrovel Dumitra, medic de familie în Dolj, preşedintele grupului de vaccinologie al SNMF: Vaccinul împotriva COVID ne protejează de Covid si nu de altceva, la fel cel gripal ne protejează împotriva gripei, nu împotriva Covid. Gândiţi-vă ce s-ar întâmpla, chiar în condiţiile în care s-a redus numărul de cazuri Covid, dacă alături de Covid, sistemul ar fi ocupat şi de cazuri de gripă. Are forme severă.

În ultimul sezon rece au fost confirmate în laborator doar 4 cazuri de gripă, faţă de aproape două mii, în sezonul anterior. Şi nu a fost înregistrat niciun deces confirmat cu virus gripal.

Specialiştii spun că ar fi două explicaţii posibile: pe de o parte, oamenii au purtat masca şi au respectat mai atent şi celelalte măsuri de protecţie. Pe de altă parte, au fost mult mai mulţi cei care s-au vaccinat antigripal. Acoperirea a fost cu peste 50 la sută mai mare faţă de sezonul anterior.

Anul trecut, din cele 3 milioane de doze de vaccin împotriva gripei distribuite gratis de minister, au fost folosite două milioane şi jumătate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă