Probleme de memorie şi atenţie la unele persoane care au avut forme ușoare de Covid-19, arată un studiu britanic
20 Ianuarie 2022, 16:47 (actualizat 20 Ianuarie 2022, 17:05)
(actualizat 20 Ianuarie 2022, 17:05) | Știrile TVR

Pacienţii cu o formă uşoară de COVID-19 pot avea probleme de memorie şi atenţie pe o perioadă între şase şi nouă luni după recuperare. Este concluzia unui studiu realizat de Universitatea Oxford din Marea Britanie, citat de Reuters şi dpa.

Persoanele care au avut o formă uşoară de COVID-19 şi care nu au prezentat simptome persistente după îmbolnăvire au suferit, totuşi, de probleme de memorie şi de atenţie mai multe luni după recuperare.

Cei 136 de participanţi la studiu care fuseseră testaţi anterior pozitiv pentru coronavirus, însă nu raportaseră alte simptome de lungă durată, au fost rugaţi să rezolve o serie de exerciţii pentru a le fi testate abilităţile cognitive şi memoria.

Cercetătorii au descoperit că participanţii au avut probleme semnificative în a-şi aminti experienţe personale - cunoscută drept memorie episodică - până la şase luni după infectare.

Au mai constatat că acestor pacienţi le-a fost afectată capacitatea de a-şi menţine atenţia până la nouă luni după infectare.

"Ceea ce este surprinzător este că, deşi persoanele care au avut COVID-19 nu mai aveau simptome în momentul testării, ele au prezentat probleme de memorie şi atenţie", a declarat dr. Sijia Zhao de la Departamentul de Psihologie Experimentală din cadrul Universităţii Oxford.

"Descoperirile noastre arată că oamenii pot experimenta unele consecinţe congnitive cronice luni de zile după infectare", a adăugat experta.

Cu toate acestea, cercetătorii care au realizat studiul au afirmat că persoanele care au experimentat probleme în ceea ce priveşte memoria episodică şi menţinerea atenţiei au revenit în mare parte la normal după şase şi, respectiv, nouă luni.

Sursa: Agerpres