Problemele regionale din sectorul energetic, discutate cu miniștrii de resort din Ucraina, România și R. Moldova, la Odesa. Șeful diplomației de la București: Am lansat azi Trilaterala România-R. Moldova-Ucraina
15 Septembrie 2022, 19:26 (actualizat 15 Septembrie 2022, 20:03)
(actualizat 15 Septembrie 2022, 20:03) | Știrile TVR

"În contextul în care Ucraina şi Republica Moldova sunt profund afectate de impactul războiului, am reiterat azi, în Odesa, disponibilitatea României de a-şi susţine vecinii şi de a aborda problemele care privesc domeniul energetic. Am avut alături miniştrii Energiei şi am discutat despre o colaborare trilaterală în domeniul energetic", a anunțat Bogdan Aurescu pe Twitter.

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, ministrul Afacerilor Externe al României, precum și ministrul Energiei al Ucrainei, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, ministrul Energiei din România s-au reunit astăzi, la Odesa, în cadrul primei reuniuni ministeriale informale a acestui format, se arată într-un comunicat al MAE.

La reuniune au participat și reprezentanți ai agențiilor de reglementare în domeniul energiei din cele 3 țări, precum și ai celor mai importante companii care activează în domeniul energiei.

Reuniunea ministerială este prima de acest fel din istoria relațiilor trilaterale Ucraina-Republica Moldova-România.

Miniștrii au schimbat opinii cu privire la situația de securitate regională, în contextul războiului de agresiune ilegal, nejustificat și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei, care a generat cea mai gravă criză de securitate și umanitară de pe continentul european din ultimele decenii.

Au fost analizate implicațiile pentru mediul de securitate regional în ansamblul său, dar și pentru securitatea energetică, inclusiv din perspectiva necesității de a proteja modalitățile sigure de transport și tranzit.

Oficialii au condamnat cu tărie ocuparea Centralei Nucleare de la Zaporojie (CNZ) de către trupele ruse, precum și numeroasele provocări și bombardamente realizate de acestea, care ar putea produce un dezastru nuclear de proporții în Europa. Miniștrii au solicitat Moscovei să demareze imediat demilitarizarea arealului centralei nucleare.

De asemenea, s-a discutat despre integrarea piețelor de energie, creșterea schimburilor de electricitate între cele 3 țări, reabilitarea și extinderea liniei de înaltă tensiune Pivdennoukrainsk NPP-Orlivka-Isaccea, inclusiv despre conexiunea acesteia cu Republica Moldova, pentru a asigura o interconectare electrică, pe baza rezultatelor unui studiu de fezabilitate.

Miniștrii au convenit să urgenteze discuțiile tehnice privind utilizarea interconectoarelor de gaz și alocarea de capacități în cadrul interconectoarelor de electricitate și gaz.

Cu toții au căzut de acord asupra necesității utilizării mai eficiente a capacităților subterane de stocare a gazului, care reprezintă un element important pentru securitatea energetică a regiunii.

"Miniștrii au discutat despre procesul de integrare europeană al Ucrainei și Republicii Moldova, în contextul deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie 2022, prin care a fost acordat celor două țări statutul de candidat pentru aderarea la UE. Aceștia au evaluat demersurile care au fost întreprinse și măsurile avute în vedere în continuare de Ucraina și Republica Moldova pentru a avansa în mod substanțial pe drumul integrării în UE", se mai arată în comunicatul MAE.