Proces încheiat după 9 ani, niciun vinovat. Inculpații din dosarul Țăndărei, judecați pentru trafic de minori în Marea Britanie, au fost achitați de o instanță din România

16 februarie 2019, 20:12

Așa a început cazul Ţăndărei. În aprilie 2010. Imaginile cu descinderile mascaților făceau înconjurul lumii.

Mai mulți presupuși lideri și membri ai rețelei au fost duși la audieri. Erau acuzați că au trimis la cerșit și furat nu mai puțin de 181 de minori romi, doar în Marea Britanie.

Rețeaua avea însă ramificații peste tot în Europa de Vest. Peste o mie de copii erau exploatați de aceasta în 5 țări europene.

În România, 25 de membri ai reţelei Ţăndărei au fost arestați și puși sub acuzare. Dar, după câteva luni, au fost eliberați.

În 2013, dosarul a ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul Harghita, iar după alţi şase ani, pe 12 februarie 2019, toţi acuzaţii au fost achitaţi.

Magistraţii au o justificare: durata procesului s-a prelungit din cauza numărului mare de martori.

Acelaşi caz Ţăndărei a fost anchetat şi judecat şi în Marea Britanie. A fost primul dosar de trafic de minori investigat de polițiștii români și britanici. Și primul care a dus la schimbarea legislației europene.

Exploatarea copiilor prin cerșit și furat a fost redefinită ca „sclavagism”.

În Anglia, în același an, 120 de traficanți, majoritatea, 87, membri ai rețelei Țăndărei, au fost prinși, judecați și trimiși în închisoare.

Reprezentanta unui ONG atrăgea atenţia acum un an că reţeaua ar fi şi acum funcţională. Iar victimele sunt racolate din zona Feteşti.

Procesul din România poate continua doar dacă procurorul de caz va face apel. Termenul este 22 februarie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite