Procesiune impresionantă la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Suverana, înmormântată alături de prinţul Philip în Capela Sf. George a Castelului Windsor

19 septembrie 2022, 06:43 (actualizat 5 decembrie 2023, 17:29)

Cele mai importante momente ale funeraliilor:

– Ziua a început cu încheierea perioadei de expunere a sicriului pentru public, la Palatul Westminster și procesiunea cortegiului funerar către Abația Westminster.

– La slujba de la Abația Westminster au participat aproximativ 2.000 de persoane, inclusiv șefi de stat.

– Sicriul cu trupul Elisabetei a II-a, așezat pe un afet de tun, a fost purtat către Arcul Wellington, în Hyde Park.

– Sicriul defunctei suverane a fost apoi mutat într-o mașină funerară și condus la Windsor.

– La această procesiune s-a alăturat Regele Charles al III-lea și alți membri ai Familiei Regale, mergând în spatele dricului cu trupul Reginei, pe drumul spre Capela Sf. George pentru o slujbă la care au participat 800 de persoane.

– Înmormântarea a  avut loc în cadrul unei ceremonii private, în capela Capela St George din Castelul Windsor, alături de soţul său, ducele de Edinburgh.

– Perioada de doliu regal continuă încă o săptămână – până pe 26 septembrie.

Alte transmisiuni LIVE accesibile online cu evenimentele de la Londra

ACTUALIZARE 21.30 Membrii Familiei Regale au revenit la capelă pentru înmormântarea Reginei, într-o ceremonie privată.

ACTUALIZARE 19.30 Slujba de la Capela Sf. Gheorghe la care au participat aproximativ 800 de persoane s-a încheiat și, odată cu aceasta, evenimentele publice pentru înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a.

Membrii familiei regale, inclusiv regele Charles al III-lea, au părăsit capela și au mers la Castelul Windsor.

La 21:30(18.30 GMT) în această seară, regele și rudele sale se vor întoarce la capelă pentru înmormântarea Reginei, într-o ceremonie privată.

ACTUALIZARE 19.10. Sicriul Reginei Elisabeta a II-a a fost coborât în cripta regală din Capela St George de la Castelul Windsor, unde va fi înhumată, după o ceremonie privată. Pe lespedea de marmură a mormântului ei va fi gravat: „Elizabeth II 1926-2022”.

ACTUALIZARE 18.50 De pe sicriul greu de stejar şi plumb au fost îndepărtate bijuteriile care l-au împodobit de la moartea reginei, la 8 septembrie – coroana imperială, sceptrul şi orbul regal, simbolizând lumea creştină. Apoi lordul şambelan, cea mai înaltă funcţie din cadrul Casei Regale, şi-a rupt bagheta, simbol al autorităţii sale asupra celorlalţi slujitori ai Casei Regale şi a plasat bucăţile pe sicriu, în semn că serviciul său în slujba suveranului defunct a încetat.

ACTUALIZARE 18.10 La Capela St George are loc o ceremonie religioasă la care vor participa aproximativ 800 de invitaţi.

La ora 12.30 (18:30 GMT), regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată alături de prinţul Philip în cripta capelei.

ACTUALIZARE 18.00 Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei a ajuns la Capela regală Sf. George a Castelului Windsor, capelă care datează din secolul al XV-lea.

Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a: Locul de odihnă al regretatei suverane, o capelă mică din istoricul Castel Windsor

(w500) Sicriul cu

(w500) Capela reg

ACTUALIZARE 17.45 Ultimele momente în care publicul mai poate vedea mașina funerară. Odată intrat pe porțile Castelului Windsor cortegiul funerar, nu mai este permis accesul publicului.

(w500) Castelul W

ACTUALIZARE 17.30 Procesiunea este condusă de membrii Cavaleriei care merg înaintea sicriului Reginei alături de Regimentele Scoțiane și Irlandeze și membri ai personalului Reginei.

În spatele sicriului, sunt Regele Carol al III-lea, prințul William, prințul de Wales, mergând pe jos.

Camilla, regina consoartă, împreună cu Catherine, Prințesa de Wales, Meghan, Ducesa de Sussex și Sophie, Contesa de Wessex urmează cortegiul îm mașină.

(w500) Castelul W

(w500) Castelul W

(w500) Castelul W

ACTUALIZARE 17.10 Cortegiul funerar de stat care poartă sicriul Reginei a ajuns la Long Walk, aleea care duce la reşedinţa regală. Acoperită de flori, mașina funerară trece pe lângă membrii Batalionului 1 de Gărzi de Grenadier, regiment de infanterie al armatei britanice, înainte de a se îndrepta spre Castelul Windsor.

Sunt trase mai multe salve de tun pentru a marca sosirea Reginei.

(w500) Castelul W

(w500) Batalionu

ACTUALIZARE 16.15 În sălile de aşteptare din aeroporturi, în parcuri, pub-uri şi pieţe, numeroase persoane s-au adunat luni în faţa ecranelor montate în Marea Britanie pentru a urmări funeraliile de stat ale reginei Elisabetei a II-a, relatează Reuters.

Pe străzile de obicei aglomerate s-a aşternut tăcerea pe măsură de tineri şi vârstnici s-au adunat în oraşe, sate şi localităţi din ţară pentru a urmări transmisiunea în direct a ceremoniei desfăşurate la Abaţia Westminster din Londra în cadrul funeraliilor suveranei britanice.

ACTUALIZARE 15.35 Sicriul Reginei a fost mutat de pe afetul de tun într-o mașină funerară, pentru ultima călătorie la Castelul Windsor, la aproximativ 35 de kilometri vest de Londra.

(w500) Regele Cha

(w500) Cortegiul(w500) Mașina fu(w500) Funeralii

ACTUALIZARE 15.30 Procesiunea a ajuns la Arcul Wellington, în Hyde Park, după un marș solemn care a durat aproximativ 45 de minute.

Arcul Wellington a fost construit în anii 1820 și reprezenta poarta de intrare la Palatul Buckingham, dar șase decenii mai târziu a fost mutat  în Hyde Park, pentru a marca înfrângerea lui Napoleon de către Ducele de Wellington.

(w500) Cortegiul

(w500) Arcul Well

ACTUALIZARE 14.50 Membrii personalului Palatului Buckingham s-au adunat în fața clădirii în timp ce sicriul Reginei Elisabeta a II-a trece pe lângă Memorialul Reginei Victoria.

Monumentul – care are aproximativ 25 de metri înălțime, fiind construit din peste 2.000 de tone de marmură – a fost instalat în 1901 pentru a marca moartea stră-străbunicii Reginei Elisabeta.

(w500) Membrii pe

(w500) Monument d

ACTUALIZARE 14.20 A început procesiunea funerară de la Abație până la Arcul Wellington, în Hyde Park.

Marinari din Royal Navy trag cu ajutorul unor frânghii atelajul montat pe un afet de tun care transportă sicriul Reginei britanice, în timp ce alţii, 142 în total, sunt în spatele acestuia, pentru a-i frâna şi controla deplasarea.

(w500) A început

(w500) Un afet de

(w500) Procesiune

ACTUALIZARE 14.11 Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei este scos din Westminster Abbey.

(w500) Sicriul Re

(w500) Sicriul Re

ACTUALIZARE 13.58 Ceremonia de la Westminster Abbey se încheie cu două minute de reculegere și cu intonarea Imnului „God Save the King”.

(w500) Două minu

(w500) Regele Cha

(w500) La Westmin

(w500) Regele Cha

ACTUALIZARE 13.39 Ceremonia continuă la Westminster Abbey.

(w500) Regele Cha

(w500) Westminste

(w500) Prințul W

ACTUALIZARE 13.22 Premierul Liz Truss aduce un ultim omagiu, cu citate din Biblie, în cadrul ceremoniei de la Westminster Abbey.

(w500) Lizz Trus,

(w500) Ceremonia

ACTUALIZARE 12.58 Începe ceremonia religioasă la Westminster Abbey.

(w500) Coroana Re

(w500) Westminste

(w500) Membrii Fa

ACTUALIZARE 12.54 Cortegiul a ajuns la Westminster Abbey.

(w500) Regele Cha

(w500) Westminste

(w500) Sicriul cu

(w500) Prințul W

ACTUALIZARE 12.44 Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Elisabeta a II-a este purtat de militari pe umeri și scos din Westminster Hall.

(w500) Sicriul cu

(w500) Coroana Re

Deplasarea către Westminster Abbey se face pe jos. Copiii Reginei se află în spatele afetului de tun pe care a fost depus sicriul.

ACTUALIZARE 12.40 Membrii Familiei regale britanice au ajuns la Abația Windsor.

ACTUALIZARE 12.05 Liderii lumii continuă să sosească la Abația Westminster, unde va începe în aproximativ o oră ceremonia religioasă.

Abaţia Westminster: un mileniu de istorie

ACTUALIZARE 11.12 Corespondentul TVR, Vlad Ungar, este la Castelul Windsor. La ora 15.00 cortegiul va ajunge aici.

ACTUALIZARE 10.55 Majestatea Sa Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Consort au plecat spre Abația Westminster.

După-amiază, Custodele Coroanei și Principele Radu vor răspunde invitației Regelui Charles al III-lea, la Castelul Windsor. De la ora 16.00, cuplul regal va lua parte la ceremonia religioasă de la Capela St. George.

ACTUALIZARE 10.30 Invitații la ceremonii continuă să sosească la Abația Westminster.

Împăratul Naruhito şi Împărăteasa Masako ai Japoniei au venit la Londra cu ocazia primei lor călătorii întreprinse în străinătate după urcarea lor pe tron, în 2019.

Prinţul Albert al II-lea de Monaco, soţia lui, Charlene, Regele Williem-Alexander al Ţărilor de Jos, Regina Maxima şi Prinţesa Beatrix, Regele Philippe al Belgiei şi Regele Harald al V-lea al Norvegiei vor fi şi ei prezenţi, precum şi Regina Margrethe a II-a a Danemarcei, rămasă de acum singura regină domnitoare din Europa.

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei asistă la rândul său la aceste funeralii, dar şi tatăl lui, Juan Carlos I, care a abdicat în 2014 şi care locuieşte de atunci în exil în Emiratele Arabe Unite.

Șefi de stat și capete încoronate, umăr lângă umăr, la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Reguli de protocol inedite. Autobuzul, mijloc de transport pentru mai marii lumii. O excepție

ACTUALIZARE 10.05 Centrul Londrei este o fortăreață timp de 5 ore. Serviciile de curierat nu mai răspund astăzi apelurilor, taxiurile nu mai circulă și nicio persoană care nu este pe lista invitaților sau din dispozitivul de securitate nu mai are acces în zona Catedralei Westminster.

ACTUALIZARE 10.00 În urmă cu doar câteva momente, s-a deschis Abația Westminster pentru ca toți cei invitați sa își ocupe locurile.

Ceremonia funerară începe la ora 12.44 de minute, ora României, atunci când sicriul Reginei va fi transportat de la Westminter Hall la Westminster Abbey.

ACTUALIZARE 09.52 Din cauza măsurilor de securitate, multe trenuri care pleacă din Londra se anulează cu câteva minute înainte de plecare, transmite trimisul  special al TVR, Vlad Ungar.

ACTUALIZARE 09.30 Procesiunea funerară către Abația Westminster și mai apoi către Castelul Windsor se înscrie în linia tradiţiei monarhiei britanice.

Opt soldaţi din Batalionul I din cadrul Queen’s Company Grenadiers Guards vor avea dificila sarcină de a purta sicriul Reginei din Westminster Hall până la afetul de tun, apoi de a-l transporta în interiorul Catedralei Westminster.

Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a: Detalii despre procesiune. Semnificații istorice ale momentelor cheie

ACTUALIZARE 08.30 S-a încheiat expunerea sicriului pentru public la Palatul Westminster. Sala a fost închisă. Încep pregătirile pentru momentul funeraliilor de stat.

ACTUALIZARE 08.25 La catafalcul Reginei Elisabeta a II-a a avut loc ultima schimbare de gardă înaintea funeraliilor de stat.

(w500) Ultima sch

Majestatea Sa Margareta şi Alteţele Lor Regale, Principele Radu şi Principesa Elena, alături de soţul ei, Alexander Nixon, participă la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a.

Traseul cortegiului funerar

Abația Westminster este astăzi cel mai bine păzit loc din lume.

Aici are loc slujba religioasă în memoria Reginei Elisabeta a II-a, la care au fost invitați cei mai puternici lideri ai planetei – Joe Biden, dar și Emmanuel Macron se află printre invitați – dar și capete încoronate și reprezentanți ai asociațiilor patronate de Familia regală britanică.

Toate bulevardele din jurul Westminster au fost închise, iar polițiștii veghează la respectarea măsurilor de securitate.

De la Westminster, traseul cortegiului continuă prin centrul Londrei până la Palatul Buckingham, reședința oficială a Familiei regale britanice. Aici a locuit Regina Elisabeta timp de 7 decenii, este locul în care i-a primit pe șefii executivului și unde a luat deciziile cele mai importante din timpul domniei sale.

Traseul cortegiului va continua până la Arcul Wellington, un loc simbolic pentru Londra, care a fost construit în prima jumătate a sec. al XIX-lea și care a funcționat inițial ca poartă spre Palatul Buckingham. A fost ridicat pentru a celebra victoria armatei britanice în fața trupelor franceze în bătălia de la Waterloo.

VEZI și Prințul George și prințesa Charlotte, de 9 și 7 ani, participă la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, străbunica lor

Programul funeraliilor

– 08:30 (5:30 GMT) – Se încheie expunerea sicriului pentru public la Palatul Westminster, pe unde sute de mii de oameni au trecut începând de miercuri pentru a-i aduce un ultim omagiu suveranei.

– 10:00 (7:o0 GMT) – Invitaţii care participă la slujba de înmormântare încep să sosească la Westminster Abbey.

– 12:44 (9:44 GMT) – Sicriul părăseşte Parlamentul britanic şi se îndreaptă în procesiune funerară spre Abația Westminster, însoţit de noul Rege Charles al III-lea şi de cei trei fraţi ai săi – Anne, Andrew şi Edward -, precum şi de fiii săi, Prinţul William şi Prinţul Henry.

– 13:00 (10:00 GMT) – Începe ceremonia religioasă în faţa a aproximativ 2.000 de invitaţi, oficiată de decanul de la Westminster, David Hoyle. Predica va fi rostită de Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, şeful spiritual al Bisericii Anglicane, al cărei cap oficial este monarhul britanic; Premierul britanic, Liz Truss, va citi un text religios.

– 13:55 (10:55 GMT) – Un sunet de goarnă va marca începutul celor două minute de reculegere care vor fi ţinute în toată Marea Britanie.

– 14:00 (11:00 GMT) – Ceremonia se încheie cu intonarea imnului naţional.

– 14:15 (11:15 GMT) – Sicriul va pleca în procesiune funerară de la Abație până la Arcul Wellington, în Hyde Park. Big Ben, celebrul clopot din turnul Palatului Westminster, va bate la intervale de un minut în timpul procesiunii.

– 15:00 (12:00 GMT) – Sicriul va fi transferat într-un dric pentru ultima călătorie la Castelul Windsor, la aproximativ 35 de kilometri vest de Londra.

– 17:00 (14:00 GMT) – Sicriul ajunge la castel şi distanţa de 5 kilometri de pe Long Walk, aleea care duce la reşedinţa regală, va fi parcursă pe jos.

– 18:00 (15:00 GMT) – Trupul neînsufleţit al Elisabetei a II-a este dus în Capela St George din castel, unde aproximativ 800 de invitaţi participă la o ceremonie religioasă oficiată de decanul de Windsor, David Coney. La finalul slujbei, sicriul va fi mutat în cripta regală a capelei, unde este înmormântat şi soţul Reginei, Prinţul Philip, care a murit în 2021, la vârsta de 99 de ani.

– 21:30 (18:30 GMT) – Elisabeta a II-a va fi înmormântată alături de Prinţul Philip, în cadrul unei ceremonii private, la care vor participa membri ai Familiei regale.

Pe lespedea de marmură a mormântului ei va fi gravat: „Elizabeth II 1926-2022”.

Familia regală britanică a dat publicității duminică seara un portret al Reginei Elisabeta a II-a.

Instantaneul a fost surprins la Jubileul de platină al Majestății Sale. Elisabeta a II-a a fost primul monarh britanic care a atins această etapă.

Familia Regală a României a participat duminică seară la recepţia de stat oferită de Regele Charles al III-lea şi de Regina Consoartă, la Palatul Buckingham.

Puţin după ora 22.00, ora Londrei, Majestatea Sa Margareta şi Alteţele Lor Regale, Principele Radu şi Principesa Elena alături de soţul ei, Alexander Nixon, s-au recules la catafalcul Reginei Elisabeta.

VEZI și Regele Charles al III-lea a mulțumit națiunii. Britanicii au ținut un minut de reculegere. Liderii lumii, printre care președintele american Joe Biden, s-au recules la catafalcul Reginei Elisabeta

Coroana Statului Imperial, Orbul și Sceptrul sunt îndepărtate de la locul lor pe sicriul ei de către Bijutierul Coroanei.În cele din urmă, vor fi returnați la Turnul Londrei - dar deocamdată sunt predați decanului de Windsor care îi așează cu grijă pe altar.Urmează imnul final al slujbei.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite