Procesiune pentru sfințirea apei în Portul Tomis cu ocazia Bobotezei

6 ianuarie 2023, 08:18

Potrivit Arhiepiscopiei Tomisului, IPS Teodosie va oficia, la ora 8,00, Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, urmată, la ora 11,30, de tradiţionala procesiune de Bobotează, de la Catedrală până în Portul turistic Tomis, unde, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, va oficia slujba de Sfinţire Mare a Apei.

La sfârşitul acesteia, IPS Teodosie va arunca trei cruci în apele mării, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului.

Procesiunea de Bobotează se va desfăşura, ca de obicei, cu care trase de boi şi măgari.

„Sunt pregătite zeci de butoaie, multe dintre ele mari de câte 5.000 litri fiecare, altele de câte 2.000, 1.000 sau 500 de litri, în aşa fel încât să avem peste 100.000 de litri ca să umplem cele 150.000 de sticle şi să aibă credincioşii în ziua de Bobotează, să ia apă sfinţită. Atunci vom merge cu carele cu boi şi cu măgari în Portul Tomis şi acolo vom sfinţi apa, vom sfinţi şi marea, butoaiele vor merge prin oraş, vor mai da apă creştinilor care vor ieşi în cale, preoţii vor stropi cu agheasmă să sfinţească oraşul nostru, un oraş creştin botezat de Sfântul împărat Constantin cel Mare”, a declarat IPS Teodosie, înainte de ajunul Bobotezei.

Conform acestuia, PET-urile cu agheasmă vor fi aşezate sub forma crucii Sfântului Andrei şi împărţite credincioşilor după sfinţirea apei din ziua de Bobotează.

Statul Major al Forţelor Navale a anunţat că marinarii şi scafandrii militari vor participa vineri, la activităţile prilejuite de sărbătoarea Bobotezei ce sunt organizate în municipiul Constanţa de Arhiepiscopia Tomisului.

Marinarii militari vor face parte din Garda de Onoare constituită pentru a parcurge traseul dintre Catedrală şi Portul turistic Tomis, în cadrul procesiunii organizate.

„Forţele Navale Române participă vineri, 6 ianuarie, începând cu ora 10,30, la Constanţa, la activităţile prilejuite de sărbătoarea religioasă a Botezului Domnului. Marinarii militari, alături de Muzica Militară a Forţelor Navale, vor fi prezenţi în faţa Catedralei ‘Sfinţii Petru şi Pavel’ şi vor face parte din Garda de Onoare constituită pentru a parcurge traseul dintre Catedrală şi Portul Turistic ‘Tomis’, împreună cu soborul de preoţi, carele cu apă şi credincioşii participanţi la procesiunea religioasă”, se arată într-un comunicat al Forţelor Navale Române.

Zece înotători profesionişti vor lua parte la recuperarea crucilor aruncate în mare de arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie.

„La slujba de sfinţire a apelor, Centrul de Scafandri va participa cu şase scafandri de asigurare, zece înotători profesionişti şi două bărci de tip „Bombard” cu câte doi scafandri la bord, care vor lua parte la recuperarea celor trei cruci aruncate în apă de arhiepiscopul Tomisului. Totodată, un echipaj de prim ajutor va fi prezent la activitate, pentru a asigura măsurile de prevenire şi gestionare a eventualelor situaţii de urgenţă”, se precizează în comunicat.

Primăria Constanţa a anunţat că traficul rutier va fi restricţionat în zona peninsulară a municipiului Constanţa, pentru buna desfăşurare a manifestărilor prilejuite de sărbătoarea creştină „Botezul Domnului Iisus Hristos”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite