Producție întârziată. Cartofii noi vor ieși cu o lună mai târziu
05 Aprilie 2018, 20:38 (actualizat 05 Aprilie 2018, 21:00)
(actualizat 05 Aprilie 2018, 21:00) | Știrile TVR

Vom găsi cartofi noi în piețe cu cel puțin o lună întârziere: la final de iunie, în timp ce anul trecut îi puteam gusta încă din mai. De vină este vremea extremă de luna trecută. La Lungulețu, în cel mai mare bazin legumicol din țară, unele pământuri sunt încă sub ape. Pe alocuri, agricultorii se chinuie să pună cartofii, deși solul este încă moale.

Pe câmpurile de pe care s-a scurs apa este forfotă mare. Agricultorii se grăbesc să pună cartofii înainte de Paşte, chiar dacă tractoarele şi utilajele se umplu de noroi. Zăpada din luna martie și ploile abundente le-a stricat programul producătorilor din Lunguleţu. Nea Gheorghe abia a reuşit să-şi are pământul.

Dumitra Mihalcea s-a apucat să taie cartofii pentru că au crescut prea mult. Are de cultivat doar două hectare de teren, dar apa bălteşte şi acum pe pământ.

Agricultorii se tem că vremea le-ar putea aduce, din nou, surprize neplăcute. Astfel că măsura de precauție, au pus folii protectoare peste zonele cultivate.

În mod normal, prima recoltă de cartofi apărea la sfârşitul lunii mai. Anul acesta, cartofii noi vor ieși abia în iunie-iulie. Rămâne de văzut dacă și preţurile vor fi afectate de această întârziere.