Producătorii de mobilă cer ca această industrie să devină ramură economică strategică. Dacă nu vor beneficia de prețuri mai mici la energie, vor opri producția

24 septembrie 2022, 20:01

Dumitru Blaga conduce 3 fabrici de mobilă în care lucrează 420 de angajaţi. Până acum, preţul lemnului era frecvent o provocare. Acum trebuie să plătească tot mai mult și pe energie.

Dumitru Blaga, directorul unor fabrici de mobilă: „Curentul a luat-o razna. Deci nu mai ştim cum să facem un plan de business pe o perioadă imediat apropiată. (…) Astăzi factura pe care o am încă nu a suferit modificări, dar aştept de la 1 octombrie să se întâmple creşterea ei undeva la 400%”.

Mulți producători au primit deja facturi şi de 4 ori mai mari decât lunile trecute.

Sorin Sălăgean, directorul unei fabrici de mobilă: Dacă înainte de această nebunie cu preţul la energia electrică aveam o factură de 16.000 de euro, la acelaşi volum de afaceri astăzi plătesc 70.000 de euro„.

Elena Birtoc, CEO/fondatorul unei fabrici de mobilă: La o factură de 5.000 de euro să-ţi vină o factură de 10.000 de euro sau la o factură de 10.000 de euro să-ţi vină o factură de 20.000 de euro este un şoc„.

Producătorii români de mobilă cer urgent modificarea Ordonanţei 119, iar ei, deși sunt mari producători, să beneficieze de preţuri mai mici la energie.

Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România:Deja mai multe fabrici de plăci, una din materiile prime de bază pentru mobilă, s-au închis. Celelalte sunt în situaţia de a-şi opri capacităţile pentru că nu pot să acopere costurile. (…) Dacă nu se iau măsuri, (…) atunci industria mobilei va intra în colaps. (…) Este cea mai mare criză prin care trecem„.

Oricum, scumpirea mobilei nu poate fi evitată, spun producătorii. Unii au majorat deja preţurile cu 5%, alţii cu 10%.

Elena Birtoc:Noi am încercat să scumpim, dar nu poţi să îi spui unui client că acum o să-i majorezi produsul cu 50% pentru că el rămâne şocat şi nu îţi cumpără. În felul ăsta noi am pierdut clienţi„.

Peste toate acestea, industria e nevoită să caute noi furnizori pentru că importurile de lemn din Ucraina, Rusia, Belarus sunt blocate. La fel și exporturile în aceste țări.

Statele Unite ale Americii devin o piaţă tot mai profitabilă pentru producătorii români. În top 10 ţări în care România exportă acum se numără Germania, Franţa, Italia şi Olanda.

Până pe 25 septembrie, la Romexpo, are loc Târgul Internaţional de Mobilă, Echipamente şi Accesorii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite