Producătorii din România cer prețuri mai mari pentru medicamente. Măsuri legate de politica de preţ sunt deja discutate într-un grup de lucru

10 ianuarie 2023, 18:18

Producătorii de medicamente din România s-au plâns ministrului Sănătății că se confruntă cu o creștere a prețurilor de producție. Din acest motiv au apărut și problemele cu aprovizionarea farmaciilor.

Simona Cocoș, preşedinta Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice: Preţurile din România sunt cele mai mici şi atunci există producători care preferă sa distribuie medicamentele în ţări unde preţurile sunt mai mari. Propunerea a venit din partea producătorilor. Ştiţi că avem foarte mari probleme legate de toate creşterile de costuri de materii prime, materiale pentru medicamentele cu prescripţie şi am cerut ministerului să facă o ajustare a preţurilor cu inflaţia.

Dragoș Damian, directorul unei companii producătoare de medicamente: Creşterea preţurilor nu înseamnă că pacienţii o vor simţi pentru că acestea sunt medicamente decontate de stat, deci nu vor trebui să plătească mai mult. Statul român, dacă doreşte să aibă aceste medicamente, cele sub 50 de lei, ar trebui să înțeleagă și să accepte că o creștere de preț este obligatorie, dacă nu vrem ca aceste medicamente să dispară.

Măsuri legate de politica de preţ sunt deja discutate într-un grup de lucru, tocmai pentru ca anumite medicamente să nu mai dispară de pe piața din România.

Ministrul Sănătății susține că producătorii de medicamente generice trebuie să beneficieze de actualizarea prețului cu rata inflației, deoarece costurile de producție sunt mai mari.

Chiar și în actualele condiții, Alexandru Rafila nu vede problemele din farmacii.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: În România nu există criză nici de Ibuprofen, nici de Paracetamol. Chiar spre deosebire de alte țări din Europa, care au, în momentul de față, discontinuități în furnizarea de Paracetamol, în România nu avem această problemă, datorită fabricilor de medicamente care produc aici, în țara noastră, aceste substanțe și există atât variantele pentru adulți, cât și variantele de uz pediatric.

Simona Cocoș, preşedinta Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice: Producătorii care au fost azi prezenţi au asigurat că sunt stocuri suficiente, deci pot livra. Probabil problemele care au apărut, au apărut din cauza numărului mare de cazuri, dar acum se va face suplimentarea producţiei către piaţă.

Cât despre suspendarea pentru o perioadă de 6 luni a exportului de 13 antibiotice și antitermice, masură propusă de Ministerul Sănătății este contestată. Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente o consideră redundantă și nejustificată.

Deocamdată, România nu a primit un raspuns din partea Comisiei Europene privind această cerere.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite