Producătorii interni cer schimbarea politicii de prețuri la medicamente. Aceștia fac livrări către alte țări care pregătesc stocuri strategice

29 septembrie 2022, 12:02

Fabricile de medicamente din România nu se vor opri din fabricație, dă asigurări Dragoş Damian, preşedinte Dragoş Damian, preşedinte Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România.

Peste 150 de medicamente de maximă necesitate, care se utilizează în spitale, sunt vândute sub prețul de producție”,  adăugat acesta.

”Aceste medicamente sunt nerentabile pentru producători din cauza creșterii prețurilor la materii prime, materiale, transport și cu utilitățile”, a explicat Dragoș Damian. Aceste costuri au crescut de 10-15 ori. Costul materiei prime pentru producerea paracetamolului a crescut de 18 ori, iar (…) absolut toate materiile prime pentru producerea medicamentelor provin din China, a subliniat Dragoș Damian.

Disponibilitatea materiei prime este redusă după pandemie, când numărul pacienților din spitale a crescut.

Producătorii interni de medicamente primesc solicitări de stocuri de medicamente esențiale (de spitale și de primă necesitate) de la alte țări care-și fac stocuri strategice.

Livrăm stocuri de adrenalină, de anticoagulante (medicamentele care se utilizează în anestezie, terapie intensivă), diazepam (…) în țări precum Danemarca, Spania, Germania, Marea Britanie, Croația, a precizat reprezentantul producătorilor români din industria farmaceutică.

Dispariția medicamentelor ieftine, din cauza insufiecientei preocupări a Uniunii Europene pentru acest domeniu, este o problemă în toate țările UE. Producătorii cer să nu fie sistate gazele sau curentul pentru această industrie și să regândească politica de prețuri astfel încât crețetrea costurilor de producție să fie compensată pentru a-și putea continua activitatea.

Citește și: Farmaciile şi distribuitorii de medicamente au intrat în vizorul Consiliului Concurenţei. Există suspiciuni că pacienţii au de suferit și nu au acces suficient la unele medicamente.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite