Profesor decapitat în Franța: Cinci noi arestări, iar identitatea atacatorului a fost confirmată. Ursula von der Leyen, mesaj pentru profesorii din Franța și din toată Europa
17 Octombrie 2020, 11:58
(actualizat 17 Octombrie 2020, 12:07)

Alte cinci noi persoane au fost arestate în noaptea de vineri spre sâmbătă după decapitarea unui profesor de istorie în apropierea unui colegiu dintr-o suburbie vestică a Parisului, ridicând la nouă numărul persoanelor reţinute în acest dosar, informează AFP, citând o sursă judiciară.

Printre cele cinci persoane figurează doi părinţi ai unui elev de la colegiul din Conflans-Sainte-Honorine, unde lucra victima. Aceste persoane avuseseră un diferend cu profesorul în legătură cu caricaturile profetului Mahomed pe care acesta le arătase în clasă.

Trei persoane din anturajul nefamilial al asasinului au fost de asemenea reţinute.

Alte patru persoane, între care un minor, care fac parte din anturajul familiei suspectului, fuseseră arestate anterior la Evreux.

Identitatea atacatorului, asupra căruia s-a găsit un act de identitate, a fost confirmată de anchetatori, potrivit sursei judiciare. Acesta ar fi un cecen rus de 18 ani, născut la Moscova.

El era cunoscut pentru antecedente de drept comun, dar dispunea de un cazier curat şi nu era cunoscut ca extremist.

 

Ursula von der Leyen, mesaj pentru profesorii din Franța și din toată Europa

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a adresat sâmbătă "gândurile" sale profesorilor "din Franţa şi din toată Europa", după decapitarea unui profesor de la un colegiu dintr-o suburbie vestică a Parisului, relatează AFP.

"Am aflat cu oroare despre asasinarea unui profesor la Conflans-Sainte-Honorine. Adresez condoleanţele mele familiei sale şi francezilor. Gândurile mele se îndreaptă de asemenea către cadrele didactice din Franţa şi din întreaga Europă. Fără ele nu există cetăţeni. Fără ele nu există democraţie", a scris ea într-un mesaj transmis prin Twitter.

Decapitarea acestui profesor, care a arătat elevilor săi caricaturi ale profetului Mahomed, potrivit primelor elemente ale anchetei, a provocat un şoc în Franţa. Președintele Macron a calificat faptele drept atentat terorist islamist.

După atacul comis vineri în jurul orei 17:00 (15:00 GMT) în apropiere de clădirea şcolii, o anchetă a fost deschisă pentru "asasinat în legătură cu o acţiune teroristă" şi "asociere teroristă criminală de răufăcători" de către Parchetul național antiterorist francez.

 

 

 

 

sursa agerpres