Profesorii din Franța au ajuns să se autocenzureze, după ce un coleg de-al lor a fost decapitat pentru că le-a arătat elevilor caricaturi cu profetul Mahomed

24 octombrie 2020, 15:14

Juliette Benelli predă istoria și geografia de mai bine de 10 ani, cu aceeași pasiune și dăruire pentru fiecare elev.

„Când îi am pe elevi în faţa mea, ei nu sunt musulmani, nu sunt magrebieni, din Turcia, Africa sau din altă parte, ei sunt elevi. Ei sunt elevi și noi suntem cu toţii prezenţi în clasă că oameni de ştiinţă”, spune profesoara.

Decapitarea profesorului Samuel Paty după ce a arătat caricaturile profetului Mahomed la ora de educație civică a trezit, pe lângă emoție și indignare, și un soi de autocenzură, despre care Juliette Benellii crede că este periculoasă în procesul de predare.

„Nici nu poate fi vorba să mă gândesc că mă vor ucide dacă voi vorbi despre Mahomed sau dacă voi vorbi despre Israel, pentru că, apoi, în ce lume trăim?”, mai spune Juliette Benelli.

Delphine Girard, o altă profesoară, simte că de cinci sau șase ani, multe subiecte au devenit sensibile atunci când sunt abordate ca teme de discuție, iar reacțiile devin intense pe măsură ce elevii provin din culturi diferite sau au convingeri religioase diferite.

„Iei clasa aşa cum este, ştii că te poţi pune într-o situaţie extrem de incomodă sau chiar într-o situaţie tulburătoare”, e de părere profesoara.

Premierul Jean Castex a cerut securitate sporită în toate școlile franceze, ca o primă măsură dintr-un set care va viza și rolul rețelelor sociale în promovarea urii, extremismului și violenței. Președintele Emmanuel Macron i-a asigurat de sprijinul său pe toți profesorii și a reamintit că libertatea de expresie și valorile Republicii nu se negociază.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite