Programa, adaptată la școala online. Elevii ar putea scăpa de teze semestrul acesta sau chiar tot anul. Ministerul ia în calcul renunțarea la această metodă de evaluare

26 octombrie 2020, 13:20

În câteva zile, elevii, părinții și profesorii vor ști exact cum se vor desfășură orele online și ce îi așteaptă până la finalul anului școlar. Specialiștii din Ministerul Educației lucrează deja la adaptarea programei. Subiectele la Evaluarea Națională reprezintă una dintre preocupări.

Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării: “Am primit feed-back la modelul de limba și literatura română, ce a fost pus în consultare publică și a fost unul pozitiv, dar în același timp, am avut și recomandări din partea profesorilor, părinților, elevilor și una a fost că ar trebui să simplificăm subiectul. La acest lucru se lucrează acum. Structura subiectelor pentru evaluarea națională la limba română va fi una simplificată și pusă luni pe site-ul minsterului”.

Tezele și olimpiadele școlare ar putea dispărea anul acesta.

Luminița Barcari, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar: “Analizăm posibilitatea eliminării tezelor, trebuie să aplicăm aceeași regulă, nu putem face discriminări. Variantele ar fi în scenariul verde să se dea normal lucrare scrisă, în galben. în momentul în care vin la scoală să susțină aceste lucrări, iar în scenariul rosu, în funcție de disciplină, o lucrare online iar copilul să transmită în timp real profesorului”.

Sindicatele din învățământ au alta părere.

“Nu stă în picioare niciuna dintre cele trei variante pentru că teza trebuie să fie față în față cu profesorul, trebuie să fie o evaluare obiectivă. Nu pot unii să facă tezele de acasă și alții la școală pentru că pot fi note diferite. De olimpiade ce să mai discutăm Trebuie suspendate anul acesta”, este de părere Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Vin cu soluții și reprezentanții părinților și elevilor.

“Noi am spus că avem nevoie de aerisirea programei cu atât mai mult cu cât vorbim de un an școlar care nu va fi sută la sută față în față, cu atât mai mult cu cât avea materie nepredată din semestrul al doilea 2019-2020 și ar reprezenta un balast pentru copiii din anii terminali”, spune Iulian Cristache, președintele Federației de Părinți

Sabina Spătariu, președintele Asociației Elevilor din Constanța: “Școala a început de două luni și noi nu avem mpsurile necesare și infrastructura pentru elevii din mediile dezavantajate care nu au acces la educație online. Cred că acest lucru ar trebui rezolvat prima dată și apoi am putea vorbi de teze”.

În acest moment, 10 mii de școli încă învață în scenarul verde, aproape 5000 în scenariul galben și 3000 în scenariul roșu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite