Programul „Din grijă pentru copii” urmează să fie adoptat săptămâna viitoare. Peste 70 de mii de ore gratuite de consiliere psihologică pentru copii. Sesiuni de formare pentru cel puțin 7000 de specialiști

14 septembrie 2021, 13:08

România se pregătește pentru recuperarea după pandemie: tratarea problemelor emoționale și adaptarea la noua normalitate pe care o trăim cu toții. Copiii rămași cu traume după un an de schimbări și restricții vor primi sprijin. Iar părinții și profesorii lor vor fi pregătiți pentru a reda copiilor încrederea în viață.

Florin Cîțu, premierul României: Copiii vor avea acces la servicii psihologice gratuite, acolo unde este nevoie. Vom avea cele mai noi soluții de combatere a criminalității online împotriva copiilor. Copiii trebuie protejați mereu, oriunde.

Ministerul Educației va introduce la școală tematici noi legate de inteligența emoțională.

Mihai Copăceanu, psiholog: Un copil inteligent, din punct de vedere emoțional, este un copil care, în primul rând, își cunoaște foarte bine emoțiile. Acest copil inteligent emoțional va înțelege emoțiile colegilor lui.

Roxana Maier, conf. univ. dr., doctor în psihologie: Atunci când copiii nu își conștientizează emoțiile, din păcate, nu pot să se echilibreze.

Florina Rad, medic, psihiatrie pediatrică: Părinții sunt primii care contribuie la dezvoltarea competențelor emoționale ale copiilor, urmează școala, anturajul și societatea.

Programul Din Grijă pentru Copii prevede și măsuri pentru siguranța minorilor. Ei sunt mult mai vulnerabili acum, în pandemie.

Mădălina Turza, consilier de stat, coordonator Programul Național din Grijă pentru Copii: România va avea, în sfârșit, camere de audieri destinate copiilor victime ale infracțiunilor în fiecare județ. Pentru ca acești copii să poată fi ascultați în siguranță. Aceste tipuri de infracțiuni, deși nu sunt vizibile în viața noastră curentă, ele există, în niște forme cumplite.

Prin Ro-Alert vor fi sesizate populației cazurile copiilor dispăruți. Va funcționa și un număr de urgență dedicat exclusiv copiiilor. Iar printr-un program informatic, autoritățile vor identifica materialele abuzive de pe net care pun în pericol copiii.

Comisar-şef de poliţie SORIN STĂNICĂ, Inspectoratul General al Poliţiei Române: Poliția în permanență a desfășurat și desfășoară activități preventive. Nu facem asta singuri, colaborăm cu cadre didactice, cu reprezentanți ai societății civile, cu companii care ne sprijină în activitatea preventivă.

Soluțiile propuse de specialiști în psihologie, educație și în siguranța minorilor vor fi cuprinse într-o ordonanță de urgență care urmează să fie adoptată săptămâna viitoare.

––––––––––––––––––––––––––-

Copiii vor avea acces la servicii psihologice gratuite acolo unde este nevoie. Pe de altă parte, specialiștii și părinții vor avea acces la resurse și formare pentru a gestiona nevoile psiho-emoționale ale copiilor.

Programul va fi structurat pe două arii de intervenție: inteligență emoțională-managementul emoțiilor și siguranța copiilor și este coordonat de consilierul de stat din Cancelaria Prim-ministrului, Mădălina Turza.

 

Ne dorim să adresăm nu numai situațiile de urgență medicală cât și efectele pe termen lung ale acestei pandemii. Prioritățile acestui program sunt două: protejarea integrității psiho-emoționale a copilului prin crearea unor mecanisme de organizare și intervenție pentru asigurarea sănătății mintale a acestora în perioada pandemiei și post pandemie pe de o parte, iar pe de altă parte dezvoltarea unui mecanism de prevenire și intervenție multidisciplinară pentru situațiile de violență de natură fizică, sexuală, emoțional în cadrul familial instituțional, comunitar și online. Acest program va pune la dispoziție peste 70 de mii de ore gratuite de consiliere psihologică și psihoterapie pentru copii identificați cu tulburări psiho-emoționale generare de pandemia de COVID-19. Ministerul Educației va introduce în curriculum educațional tematici de educație psiho-emoțională, managementul emoțiilor și siguranța online, a declarat consilierul de stat din Cancelaria Prim-ministrului, Mădălina Turza.

Consilierul de stat a mai spus că vor fi formați peste 7000 de specialiști în domeniul managementului emoțiilor și relațiilor.

Cîţu: România vine cu soluţii aplicate pentru copii în contextul pandemiei de COVID

România se numără printre primele ţări din lume care vine cu soluţii aplicate pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19, prin programul „Din grijă pentru copii”, care va oferi servicii psihologice gratuite, dar şi acces la formare şi resurse pentru specialişti şi părinţi pentru a gestiona nevoile psihoemoţionale ale celor mici, a declarat premierul Florin Cîţu.

Premierul a precizat că un proiect de ordonanţă de urgenţă privind programul „Din grijă pentru copii” ar urma să fie adoptat săptămâna viitoare.

„Mă bucur să anunţ că România se numără printre primele ţări din lume care vine cu soluţii aplicate pentru copii în contextul pandemiei de COVID 19. Lucrările comitetului pentru elaborarea Programului Naţional de Suport pentru Copii, în contextul pandemiei de COVID-19, ‘Din grijă pentru copii’, au fost finalizate, iar ordonanţa de urgenţă care va fundamenta acest program urmează să fie adoptată de guvern (…) cred că săptămâna viitoare. (…) Este un proiect la care eu ţin foarte mult şi mă bucur că am reuşit să-l avem într-un timp atât de scurt „, a declarat Florin Cîţu, marţi, la evenimentul de prezentare a proiectului de act normativ pentru implementarea Programului Naţional „Din grijă pentru copii”.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite