PROIECT. Liderii G20 se angajează să asigure o distribuire corectă a vaccinurilor COVID-19

Vaccin coronavirus
Vaccin coronavirus
22 noiembrie 2020, 08:47

Proiectul declarației G20 văzut de Reuters recunoaște rolul imunizării extinse ca bun public global.

Liderii spun că economia globală a început să redreseze, dar recuperarea a rămas „inegală, extrem de incertă și supusă riscurilor”.

Aceștia s-au angajat să continue să utilizeze toate instrumentele de politică disponibile atât timp cât este necesar pentru a proteja viețile, locurile de muncă și veniturile și au încurajat băncile de dezvoltare să își consolideze eforturile pentru a ajuta țările să facă față crizei.

Uniunea Europeană a cerut 4,5 miliarde de dolari până la sfârșitul anului de la G20, pentru a plăti mijloacele de luptă împotriva COVID-19 pentru țările mai sărace.

Proiectul solicită, de asemenea, creditorilor privați să se alăture moratoriului datoriilor, pe care G20 dorește să îl extindă până la jumătatea anului 2021 și, eventual, mai mult, și susține un cadru comun pentru gestionarea problemelor creanțelor.

Liderii au recunoscut, de asemenea, provocările specifice cu care se confruntă țările din Africa și micile state insulare în curs de dezvoltare, reflectând o recunoaștere a faptului că și unele țări cu venituri medii ar putea avea nevoie de reducerea datoriilor, ca urmare a pandemiei.

Declarația G20 abordează un ton mai îndrăzneț în privința comerțului internațional, schimbărilor climatice și rolului Organizației Mondiale a Sănătății.

„Ne străduim să realizăm obiectivul unui mediu comercial, de investiții liber, corect, inclusiv, nediscriminatoriu, transparent, previzibil și stabil și să ne menținem piețele deschise ”, se spune în declarația G20.

G20 a mai spus că vor urmări o modalitate de impozitare a giganților tehnologici internaționali precum Google, Amazon, Facebook, Apple sau Microsoft, astfel încât aceștia să plătească echitabil impozite.

Schimbarea iminentă de conducere la Casa Albă pare să determine un limbaj mai îndrăzneț al G20 cu privire la schimbările climatice.

„Prevenirea degradării mediului, conservarea, utilizarea durabilă și restaurarea biodiversității, conservarea oceanelor, promovarea aerului curat și a apei curate, răspunsul la dezastrele naturale și evenimentele meteorologice extreme și abordarea schimbărilor climatice sunt printre cele mai presante provocări ale timpului nostru”, arată proiectul G20.

„Pe măsură ce ne revenim din pandemie, ne-am angajat să protejăm planeta și să construim un viitor mai durabil din punct de vedere ecologic și mai prielnic pentru toți oamenii”, spune proiectul.

 

 

sursa mediafax

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite