Proiect: Poliţe RCA ieftine pentru şoferii cuminţi. Comportamentul în trafic va influența prețurile asigurărilor auto obligatorii
26 Ianuarie 2018, 19:11 (actualizat 26 Ianuarie 2018, 19:36)
(actualizat 26 Ianuarie 2018, 19:36) | Știrile TVR

Șoferii cuminți vor plăti mai puțin pentru polițele RCA. Reducerile ar putea depăși chiar și jumătate din preț. În schimb, conducătorii auto implicați în accidente sau cu amenzi rutiere vor fi nevoiți să plătească tarife aproape duble. Sunt modificări pe care le pregătește Autoritatea de Supraveghere Financiară. Experții consideră că măsura va duce la creșterea siguranței în trafic.

Companiile de asigurări vor stabili prețurile polițelor RCA după criterii noi. Nu va mai conta doar istoricul mașinii, ci și comportamentul șoferului în trafic.

În prezent, prin sistemul bonus-malus, șoferii cuminți au parte de tarife mai mici cu 50% la asigurările auto obligatorii. Iar cei indisciplinați, de prețuri mai mari cu 80%. Noile reglementări aduc reduceri suplimentare, dar și sancțiuni mai mari.

Se ia în calcul și introducerea unor dispozitive care monitorizează comportamentul în trafic al șoferilor, după modelul altor țări europene. Specialiștii consideră că măsura va duce la creșterea siguranței în trafic.

Noile reglementări sunt la stadiul de proiect.

Pentru moment, Autoritatea de Supraveghere Financiară a pus la dispoziția șoferilor o aplicație cu ajutorul căreia află cât îi costă polițele RCA.

Dacă doriți să folosiți noua aplicație a Autorității de Supraveghere Financiară trebuie să fiți perseverenți. Pagina de internet a instituției se blochează des din cauza numărul mare de utilizatori.

Aproape patru milioane de români dețin o poliță RCA. Prețul asigurărilor obligatorii auto a scăzut, în medie, cu 20% față de perioada similară a anului trecut.