Proiecte de investiții în 2020, în marile orașe din țară

7 ianuarie 2020, 09:10

Municipalitatea clujeană are planuri mari și pentru anul 2020, însă noi vom vorbi acum despre cele mai solicitate proiecte ale clujenilor. Mai exact cele legate de traficul infernal, numărul mult prea mare de blocuri construite în cartiere și de lipsa spațiilor verzi.

Așadar, anul acesta se va realiza Planul Urbanistic Zonal pentru primul cartier ridicat de la zero în România, în ultimii 30 de ani. Este vorba despre viitorul cartier Sopor ce se va întinde pe o suprafață de peste 250 de hectare unde ar urma să locuiască peste 70 de mii de persoane.

În ceea ce privește spațiile verzi, proiectele arată bine. Unul dintre ele prevede reamenajarea malurilor Someşului pe cursul din oraș, cu scopul de a crea noi spații recreaționale. Valoarea acestei investiții se ridică la peste 30 de milioane de euro.

Va fi reamenajat cu 12 milioane de euro și Parcul Feroviarilor și se vor face pași pentru realizarea Parcului Est, un parc de peste 46 de hectare, ambele foarte cerute de clujeni. De asemenea, se dorește și construirea unui nou parc sportiv, în cartierul Mănăștur.

În ceea ce privește marea problemă a clujenilor, traficul, anul acesta ar trebuie să se facă pași importanți pentru începerea lucrărilor la Centura Metropolitană. A fost lansată promisiunea ca în anul 2024 vom putea circula pe aceasta. Proiectul prevede 38 de kilometri de șosea cu o valoare estimată la 250 de milioane de euro.

În Dolj, infrastructura rămâne și anul acesta una dintre prioritățile autorităților județene.  Astfel, au început deja procedurile pentru a moderniza mai multe drumuri importante din Dolj. Unul dintre ele este DJ  552 Craiova – Cetate. Proiectul, cu o valoare totală de aproape 50 de milioane de euro, finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, vizează modernizarea drumului, cu o lungime de 67,5 kilometri, care conectează Craiova cu 7 comune (Bucovăț, Terpezița, Sălcuța, Vârtop, Caraula, Unirea și Cetate), localități cu o populație totală de aproape 330.000 de persoane. Contractul de lucrări a fost împărțit în două loturi, licitația deschisă aflându-se în prezent în etapa evaluării ofertelor.

Un alt drum județean care va fi modernizat este  561A Giurgița – Băilești – Plenița – limita județului Mehedinți. Are o lungime totală de aproximativ 70 de kilometri, iar banii vin de la Uniunea Europeană prin două proiecte, cu o valoare totală de aproximativ 48 de milioane de euro, în cadrul unui apel al Programului Operațional Regional 2014 – 2020 dedicat Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. DJ 561A conectează 7 localități din Dolj (Giurgița, Urzicuța, Afumați, Băilești, Moțăței, Unirea și Plenița), cu o populație totală de aproape 44.000 de persoane, și asigură legătura cu județul Mehedinți. În decembrie 2019, a fost lansată licitația în vederea atribuirii contractului de lucrări pentru primul tronson, procedura pentru cel de-al doilea tronson urmând să fie inițiată în perioada următoare.

Modernizat va fi și drumul județean 542 Dăbuleni – Amărăștii de Jos – Amărăștii de Sus – limita județului Olt. Investiția are o valoare de aproximativ 10 milioane de euro, realizată cu finanțare obținută prin Programul Național de Dezvoltare Locală II și 28 de km de drum vor fi reabilitați.

Unul dintre cele mai importante proiecte ale Consiliului Județean este Aeroportul Internațional Craiova, care, datorită investițiilor, a ajuns aeroportul care deserverșe toată regiunea Olteniei, iar numărul de călători și curse cresc de la an la an. În 2020, CJ Dolj dorește să extindă terminalele de plecări și de sosiri ale aeroportului. Contractul pentru proiectarea și executarea lucrărilor a fost atribuit prin licitație deschisă, în iulie 2019, la o valoare de aproximativ 6,4 milioane de euro, iar investiția prevede construirea a două corpuri de clădire, alipite terminalelor existente, suprafața crescând astfel cu peste 2.200 de metri pătrați. Împreună cu dotările suplimentare care vor fi asigurate, demersul va permite aeroportului să proceseze 1.150.000 de pasageri anual.

Și în 2020, sănătatea rămâne prioritară în Dolj.  Astfel, unul dintre proiectele din acest domeniu prevede modernizarea și extinderea Unității de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova. Investiția are o valoare de 4,5 milioane de euro (incluzând depozitul de gaze medicale), începută cu fonduri din bugetul propriu al Consiliului Județean și preluată pentru finanțare prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Proiectul aflat în derulare vizează modernizarea spațiilor existente, dar și extinderea lor, prin construirea a două noi corpuri de clădire, astfel încât suprafața va crește de la 800 la aproape 3.600 de metri pătrați.

Lucrări de modernizare vor fi făcute și în alte secții ale SCJU. Astfel, va fi reabilitată termic clădirea în care funcționează clinicile de oncologie și dermatologie. În aprilie 2019, a fost semnat contractul de finanțare prin intermediul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, iar valoarea totală a proiectului se ridică la aproximativ 2,8 milioane de euro, din care aproape 1,8 milioane de euro reprezintă contribuția proprie a Consiliului Județean Dolj.

În plus, va fi amenajată și incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova. Contractul pentru proiectarea și executarea lucrărilor, cu o valoare de aproximativ 2,4 milioane de euro, a fost semnat în cursul lunii noiembrie 2019. Investiția prevede reconfigurarea unei zone cu o suprafață totală de peste 4 hectare și include:  modernizarea parcărilor existente, dar și crearea unora noi, astfel încât suprafața cu această destinație va urca de la aproximativ 5.000 la peste 14.000 de metri pătrați, fiind asigurate, în total, aproape 700 de locuri pentru autovehicule, reabilitarea aleilor și a drumurilor de acces, reamenajarea spațiilor verzi și montarea de bănci și foișoare, realizarea unui sistem modern de iluminat pentru întreaga incintă a spitalului și realizarea unui sistem pentru supravegherea video.

În 2020, Consiliul Județean Dolj continuă un amplu proces, inițiat în 2015, care prevede reparații la saloanele și cabinetele medicale din cadrul SCJU Craiova, cu o valoare totală de aproximativ 4 milioane de euro, derulat etapizat, etaj cu etaj. Până în prezent, au fost finalizate lucrările la 8 dintre cele 11 niveluri ale spitalului, precum și la scările secundare, iar anul acesta se derulează lucrări la parter, etajele 3 și 4, dar și la casa scării principale.

Cultura este un alt sector pentru care CJ Dolj a alocat fonduri. Una dintre investiții vizează restaurarea Casei Dianu și crearea Muzeului Cărții și Exilului Românesc . Proiect european are o valoare totală de 4,8 milioane de euro, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Contractul pentru lucrările de consolidare și restaurare a imobilului cu statut de monument istoric Casa Dianu, din Craiova, a fost semnat în iulie 2019. Edificiul va găzdui o nouă instituție, unică la nivel național – Muzeul Cărții și Exilului Românesc, care va avea în componența sa săli de expoziții permanente și temporare pentru adulți și copii, săli de cercetare, săli multimedia. Muzeul va pune la dispoziția publicului cele mai valoroase colecții de carte și documente obținute de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, precum: „Acad. Dan Berindei”, „Acad. Dinu C. Giurescu”, „Acad. Basarab Nicolescu”, „Mircea Eliade”, „Vintilă Horia” sau arhivele „Cenaclului de la Neuilly”.

Vor fi alocați bani și pentru  consolidarea și restaurarea Culei Cernăteștilor (Cernătești) și Culei Izvoranu-Geblescu (Brabova). Investițiile sunt  derulate în cadrul unor proiecte cu fonduri europene în valoare totală de aproximativ un milion de euro, finanțate prin intermediul Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Contractele de lucrări pentru consolidarea și restaurarea celor două edificii cu statut de monument istoric de interes național au fost semnate în toamna anului 2019. Culele vor fi amenajate și dotate ca puncte muzeale, cu sprijinul specialiștilor de la Muzeul Olteniei, instituția care administrează în prezent cele două obiective.

La Iași, Spitalul Regional are asigurată finanțarea. Victor Costache, ministrul Sănătății, și Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, au parafat contractul pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Iași. Astfel, se asigură finanțarea primei faze de dezvoltare a proiectului prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Valoarea totală a investiției este de peste 500 de milioane de euro, suma urmând a acoperi toate cheltuielile aferente proiectării, construcției, dotării și operaționalizării unității medicale. Spitalul Regional din Iași va avea 850 de paturi. Acoperișul va fi dotat cu un helioport pentru a găzdui un elicopter Eurocopter EC-135, destinat urgențelor. Spitalul Regional Iași este cea mai mare investiție cu bani europeni care se realizează în capitala Moldovei. Reprezentanții Guvernului au mai declarat că, în perioada următoare, vor fi semnate și contractele de finanțare pentru demararea lucrărilor la spitalele regionale din Cluj și Craiova.

În vestul țării recent s-a deschis traficul pe lotul 3 Lugoj-Deva, însă deocamdată nu se poate circula exclusiv pe autostradă, de la Nădlac și până Sibiu. Există o secțiune din lotul 2 unde lucrurile stagnează. Este considerată cel mai complicat sector al autostrăzii din vestul ţării. Aici trebuie realizate două tuneluri cu o lungime totală de circa doi kilometri, care să permită trecerea carnivorelor mari. Problema „tunelurilor pentru urşi”, a fost pusă în discuție de ani de zile. Premierul Ludovic Orban a anunțat că pentru porțiunea de 9 kilometri din lotul 2, care este tranzitată de urși, trebuie schimbată soluția tehnică, ceea ce implică și o creștere a costurilor de construcție cu 120 de milioane de euro.

Anul 2020 ar trebui să aducă deschiderea șantierului pentru construirea centurii de sud a Timișoarei. Centura de sud va avea aproape 26 de kilometri, câte o bandă pe sens, 12 poduri și pasaje și mai multe intersecții la nivel.

Primăria Timișoara a stabilit încă de anul trecut câteva proiecte prioritare pentru alocarea de fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Printre ele se numără realizarea unui pasaj subteran, reabilitarea mai multor linii de tramvai, realizarea unei noi linii de tramvai, modernizarea stațiilor RATT, cumpărarea de tramvaie noi și amenajarea de piste de biciclete.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite