Proiecte pentru viitor. UE intensifică acțiunile pentru cucerirea spațiului
18 Decembrie 2017, 10:32 (actualizat 18 Decembrie 2017, 10:33)
(actualizat 18 Decembrie 2017, 10:33) | Știrile TVR

Uniunea Europeană își intensifică acțiunile pentru cucerirea spațiului într-un moment în care se discută din nou despre revenirea pe lună sau lansarea unor misiuni umane pe Marte. Pentru a fi în avanpostul cercetării în domeniu și a face faţă concurenței cu Statele Unite, Comisia Europeană a dat undă verde unui proiect, în urma căruia Asociaţia Eurospace va contribui la dezvoltarea unor materiale inovative pentru industria spaţială.

Aflată într-o competiție permanentă cu Statele Unite, Uniunea Europeană se află într-un moment în care trebuie să își revoluționeze maniera de a gândi cercetarea spațială.

Este nevoie de cicluri mai rapide de inovare pentru a rămâne competitivi, iar acest lucru nu se poate realiza decât prin parteneriate între public și privat.

O astfel de colaborare este girată de Comisia Europeană, care a acordat un grant pentru dezvoltarea cercetării asociației Eurospace, formată din nu mai puțin de 55 de companii în domeniu.

Primele rezultate ale colaborării între companii private și Uniunea Europeană, care pune la dispoziția cercetării spatiale o parte din bugetul sau, ar urma să fie contabilizate după anul 2020, când noi soluții tehnologice necesare în cucerirea spațiului își vor face apariția.

Din Bruxelles pt TVR, Lucian Pîrvoiu.