Proiectul de buget pe 2017 ajunge vineri seară la Parlament
25 Ianuarie 2017, 10:44 (actualizat 25 Ianuarie 2017, 19:57)
(actualizat 25 Ianuarie 2017, 19:57) | Știrile TVR

Proiectul de buget va fi depus la Parlament vineri seară, a anunţat ministrul Finanţelor, la începutul şedinţei de Guvern. Executivul aprobă miercuri noile limite de cheltuieli pentru fiecare minister în parte - reevaluate în urma discuţiilor de marţi de la sediul PSD -, iar vineri se va întruni într-o nouă şedinţă pentru a aproba proiectul de buget pe 2017. Declaraţiile de la începutul şedinţei de Guvern au fost transmise în direct pe TVR1, într-o Ediţie Specială.

VIDEO
Ediţie Specială. Premierul Sorin Grindeanu, declaraţii la începutul şedinţei de Guvern
Premierul Sorin Grindeanu a anunţat, în debutul şedinţei de Guvern, că măsurile prevăzute în programul de guvernare au fost cuprinse în proiectul de buget. Toate sumele pentru aceste măsuri sunt alocate pentru 2017.

Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a spus că deficitul bugetar rămâne la maximum de 2,99% din PIB, aşa cum a fost stabilit cu instituţiile europene. "S-au bugetat toate angajamentele aşa cum se găsesc ele în programul de guvernare", a subliniat ministrul Finanţelor.

VIDEO
Ediţie Specială. Viorel Ștefan, ministrul Finanțelor, declaraţie la începutul şedinţei de Guvern
"În şedinţa de Guvern din 18 ianuarie a fost aprobată Nota referitoare la limitele de cheltuieli propuse pentru ordonatorii principali de credite în vederea elaborării proiectului de buget pentru anul 2017 și a estimărilor pentru perioada 2018-2020. Ulterior, limitele de cheltuieli au fost transmise ordonatorilor în vederea elabărării proiectului de buget pe 2017 (...) După transmiterea bugetelor pe fiecare ordonator în aceste limite, în cursul zilei de 24 ianuarie a avut loc o reevaluare cu fiecare ordonator de credite în parte a acestor limite. Urmare acestor discuţii, propunem astăzi spre aprobare Guvernului noile limite de construcţie a bugetului pe 2017", a anunţat ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan.

Executivul se va întruni din nou în şedinţă vineri, pentru a aproba proiectul de buget, urmând ca pe seară documentul să ajungă la Parlament. Astfel calendarul ar urma să fie decalat cu o zi faţă de cel anunţat iniţial, a precizat ministrul Finanţelor, la începutul şedinţei de Guvern.

"În opinia mea, vineri seară, proiectul poate fi depus la Parlament. Deci, calendarul - pe cel mai pesimist scenariu - ar putea fi decalat cu o zi faţă de calendarul iniţial, care presupunea să fim joi seară în Parlament", a mai afirmat Viorel Ştefan.

VIDEO
Corespondentul TVR Ionuț Gheorghe, de la Palatul Victoria
Proiectul de buget nu se află pe ordinea de zi. O discuţie va avea loc, însă, pentru că pe ordinea de zi există o notă privind limitele de cheltuieli pentru ordonatorii principali de credite, în vederea elaborării proiectului de buget. Practic, pe masa Guvernului va fi pusă, miercuri, o listă cu toate cifrele pentru fiecare minister în parte, asta după discuţia de marţi de la sediul PSD, a transmis Ionuţ Gheorghe, în cadrul unei Ediţii Speciale pe TVR1.

Patru proiecte de Ordonanţe de Urgenţă sunt pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Guvernului. Şedinţa Executivului începe cu discuţii pe marginea unei note privind limitele de cheltuieli revizuite, propuse pentru ordonatorii principali de credite în vederea elaborării proiectului de buget pentru anul 2017 și a estimărilor pentru perioada 2018-2020.

Cele patru proiecte de OUG vizează salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2017, prorogarea termenului de depunere a declarațiilor fiscale, stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii, precum şi lansarea în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a Programului de susținere a internaționalizării operatorilor economici români, cu finanțare de la bugetul de stat.