Proiectul privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, adoptat de Guvern

18 februarie 2021, 17:55

„Este o promisiune a coaliţiei de guvernare, dar, în acelaşi timp, şi o recomandare pentru respectarea MCV. (…) CSM a dat aviz negativ atunci când a fost înfiinţată această secţie, CSM a dat aviz negativ şi acum, dar nu pentru că nu doreşte desfiinţarea secţiei, ci pentru alte considerente”, a afirmat Cîţu, după şedinţa de Guvern.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat, în urmă cu o săptămână, în cadrul şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) a fost „croită greşit de la bun început”.

În aceeași ședință, fosta preşedintă a CSM Lia Savonea a catalogat proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ drept „inacceptabil”.

Judecătoarele Lia Savonea și Gabriela Baltag l-au acuzat pe ministrul Justiției, Stelian Ion, care a trimis proiectul, că vrea să subordoneze politic justiția.

În schimb reprezentanţi ai unor asociaţii ale procurorilor au spus că activitatea Secţiei speciale este una ‘ruşinoasă’, cu o rată de achitare a dosarelor trimise în instanţe de 66%.

Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ pentru desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Avizul este unul consultativ.

Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) este o structură operativă în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a cărei activitate a devenit operațională din 23 octombrie 2018. SIIJ are competența exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, inclusiv judecătorii și procurorii militari și cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție își păstrează competența de urmărire penală și în situația în care, alături de persoanele menționate anterior sunt cercetate și alte persoane.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă