Proiectul privind intervenția imediată asupra urșilor, aprobat în Camera Deputaților, for decizional. Intervenția imediată va fi posibilă și în extravilan

15 decembrie 2021, 15:35

Cu o majoritate covârșitoare de voturi, Camera Deputaților, for decizional pe această temă, a adoptat un proiect de lege potrvit căruia urșii considerați periculoși vor putea fi împușcați și în afara localităților, nu doar în intravilan.

Parlamentarii UDMR au propus modificarea, argumentând că urșii atacă de multe ori la ferme, stâne, ori în pădure, pe poteci.

KOLCSAR ANQUETIL KAROLY, deputat UDMR: „Ziua de azi este una foarte importantă, mai ales pentru cei care locuiesc în zonele în care urșii fac ravagii. Știu că în orașele mari din blocurile cu zece etaje ursul pare un animal drăgălaș, care e frumușel și este asemănat cu ursulețul de pluș de pe canapea. Numai că realitatea e total diferită”.

Subiectul a stârnit dezbateri aprinse în plenul Camerei Deputaților.

DANIEL RUSU, deputat AUR: „Se vrea un braconaj ascuns. Aici se discută dacă omul e de vină sau ursul e de vină. E greșit. Nu este normal să ucidem animale, am fost de acord cu relocarea lor, extravilanul acestei țări este suficient de mare, păduri sunt suficiente”.

Ministrul Mediului consideră modificarea necesară. În cazul unui atac, intervenția nu ar trebui să dureze mai mult de 24 de ore, spune ministrul.

ONG-urile critică actul normativ adoptat și ridică încă o dată problema braconajului.

TANCZOS BARNA, ministrul Mediului: „Am avut foarte multe situații anul acesta de atac de urs asupra ciobanilor, asupra stânelor și acolo dacă ursul revine în câteva ore, într-adevăr este nevoie de o procedură care înlătură imediat pericolul. Relocarea ați văzut ce înseamnă, asociațiile neguvernamentale nu țin cont de pericolul care există la adresa vieții umane”.

CRISTI PAPP, specialist în carnivore mari, WWF: Haosul probabil se va extinde și în extravilan, unde nu știm exact criteriile, adică până unde se poate interveni, le ce distanță de localități, deci practic intervențiile pot avea loc oriunde, și în vârf de munte. Sigur că în anumite cazuri tentația va fi ca accentul să fie pe urșii care au valoare, urșii trofeu„.

În primele 6 luni ale acestui an, aproape 1.500 de oameni au anunțat la 112 prezența unui urs în preajma lor și în același interval au fost numărate aproape 150 de atacuri. Mai multe persoane și-au pierdut viața.

_____________________________

ACTUALIZARE Deputaţii au adoptat un amendament care modifică titlul ordonanței, eliminând sintagma „intravilan”, prezentă iniţial în titlul proiectului înscris pe ordinea de zi, astfel încât intervenţia imediată să fie posibilă şi în extravilan. Astfel, titlul ordonanţei de urgenţă se modifică în: „Ordonanţă de urgenţă privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”.

S-au înregistrat 232 de voturi „pentru”, 30 de voturi „contra” şi 23 de abţineri.

Potrivit proiectului, intervenţie imediată înseamnă acţiunea umană rapidă, specializată, efectuată de către echipa de intervenţie în cazuri urgente, în care siguranţa şi securitatea persoanelor, respectiv bunurile acestora sunt puse în pericol prin prezenta sau activităţile unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologica sau de sexul acestuia/acestora.

Intervenţie prin alungare înseamnă, potrivit proiectului, acţiunea umană imediată, specializată, de alungare prin diferite mijloace a unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologică sau de sexul acestuia/acestora.

Prin intervenţie prin tranchilizare şi relocare se înţelege acţiunea umană imediată, specializată, de capturare, tranchilizare şi relocare a unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologică sau de sexul acestuia/acestora, care prin acţiunile sale poate ameninţa viaţa ori integritatea corporală a persoanelor sau integritatea bunurilor acestora.

Extragere prin împuşcare se defineşte, în proiect, prin acţiunea umană imediată, specializată, de împuşcare cu arma de vânătoare deţinută legal a unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologică sau de sexul acestuia/acestora, care ameninţă viaţa ori integritatea corporală a persoanelor sau integritatea bunurilor acestora.

Prin extragere prin eutanasiere se înţelege acţiunea umană imediată, specializată, de inducere de către medicul veterinar a morţii rapide si nedureroase, prin injecţie letală efectuată după tranchilizarea totală a unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologică sau de sexul acestuia/acestora, care ameninţă viaţa ori integritatea corporală a persoanelor sau integritatea bunurilor acestora.

Durata maximă a intervenţiei este de 24 de ore. Dacă în acest timp nu se realizează obiectivele intervenţiei în totalitate, activitatea se va închide prin completarea şi semnarea raportului de eveniment.

Intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs se efectuează gradual, începând cu metoda alungării.

În cazul în care exemplarul alungat revine şi poate ameninţa viaţa ori integritatea corporală a persoanelor sau integritatea bunurilor acestora, echipa de intervenţie procedează la tranchilizarea şi relocarea acestuia.

Intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs se efectuează gradual, prin analizarea la faţa locului de către echipa de intervenţie a nivelului de risc stabilit potrivit Procedurii privind modul de acţiune a instituţiilor responsabile în gestionarea intervenţiilor în cazul incidentelor generate de specia Ursus arctos (urs brun), mai prevede proiectul.

Prin excepţie de la prevederile art. 4 şi 5, se regăseşte în situaţia stării de necesitate prevăzută la art. 20 alin.(2) din Legea 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările şi completările ulterioare, persoana care, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în timpul unei acţiuni legale de vânătoare, recoltează prin împuşcare ori îndepărtează prin alte mijloace un exemplar de urs brun care pune în pericol viaţa, integritatea sau bunurile sale ori ale unei alte persoane„, prevede un alt amendament adoptat de deputaţi.

Costurile de întreţinere a puilor de urs relocaţi după intervenţia imediată sunt suportate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Sesizarea cazurilor în care este necesară intervenţia imediată se face de către orice persoană, prin apelarea numărului unic de urgenţă 112 sau prin alte mijloace de comunicare prin care poate fi sesizat comitetul local pentru situaţii de urgenţă.

„Nerespectarea dispoziţiilor art. 11 de către persoanele responsabile constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda contravenţională de la 7.000 lei la 10.000 lei, dacă fapta nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, constituie infracţiune”, mai prevede proiectul adoptat.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă