Propagandistul favorit al Kremlinului cere ca generalii care au permis retragerea din Harkov să fie împușcați. „Pot chiar să spun câteva nume”
13 Septembrie 2022, 15:03 (actualizat 13 Septembrie 2022, 15:04)
(actualizat 13 Septembrie 2022, 15:04) | Știrile TVR

Vladimir Soloviov, considerat propagandistul favorit al Kremlinului, a cerut împușcarea generalilor care au permis retragerea trupelor ruse din calea contraofensivei ucrainene din Harkov, considerat una dintre cele mai rușinoase cedări de teritorii de până acum de pe frontul din nord-estul Ucrainei, relatează Business Insider.

Luni, Soloviov i-a atacat dur pe șefii militari ai Kremlinului. El a cerut ca generalii care au permis trupelor să se retragă din Ucraina să fie împușcați.

„Nu există nicio justificare, mulți șefi în uniformă (nu pot să le spun comandanți) merită să fie demiși, iar unii dintre ei ar trebui să fie împușcați și pot chiar să spun câteva nume”, a scris zelosul propagandist pe contul său de Telegram.

De la începutul invaziei, Soloviov s-a detașat ca fiind unul dintre cei mai radicali susținători ai războiului împotriva Ucrainei, nu de puține ori cerând bombardarea nucleară a Occidentului.

Ucraina a anunţat luni noi succese militare, spunând că a ajuns la frontiera cu Rusia şi că a eliberat într-o lună echivalentul unui teritoriu care are de şapte ori suprafaţa Kievului de sub controlul armatei ruse, care a răspuns bombardând unele zone recucerite de forţele ucrainene.

Armata ucraineană a anunţat mai întâi o contraofensivă în sud, după care, săptămâna trecută, a realizat un avans fulgerător în regiunea Harkov din nord-est.

În est, "eliberarea localităţilor de invadatorii ruşi continuă în regiunile Harkov şi Doneţk", a susţinut armata ucraineană.

Iar în regiunea Herson (sud), ea a revendicat recucerirea a 500 de kilometri pătraţi în două săptămâni, prima sa estimare în cifre a avansului din sud.

În total, "de la începutul lunii septembrie, soldaţii noştri au eliberat deja 6.000 de kilometri pătraţi de teritoriu ucrainean în est şi sud şi continuăm să avansăm", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski luni seară într-un video online. Kievul nu revendica duminică decât 3.000 de kilometri pătraţi "eliberaţi".

Armata ucraineană a transmis luni că, pe întreg frontul, a "reuşit să alunge inamicul din peste 20 de localităţi" în 24 de ore, adăugând că "trupele ruse îşi abandonează poziţiile în grabă şi fug".

În cursul serii, şeful de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Andrii Iermak, a publicat un video în care o voce din off explică: "Brigada a 14-a mecanizată separată a ajuns la frontiera regiunii Harkov cu Rusia. Aici este satul Ternova", situat la cinci kilometri de graniţa rusă.

"Este prea devreme pentru a spune unde ne vor duce toate acestea", a reacţionat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, în timpul unei vizite în Mexic.

"Suntem în primele zile (ale contraofensivei - n.r.), prin urmare consider că nu ar fi bine să anticipăm exact unde ne vor duce toate acestea", a adăugat el.

Tot în regiunea Harkov, parchetul ucrainean a anunţat luni descoperirea a patru cadavre de civili cu "urme de tortură" în satul Zaliznicinoie, recent eliberat. "Conform versiunii preliminare a anchetei, victimele au fost ucise de militari ruşi în timpul ocupaţiei satului", a precizat parchetul. Forţele ruse au fost acuzate de abuzuri repetate în Ucraina.

Duminică, forţele ucrainene au intrat în Izium, în nord-est, localitate care număra 50.000 de locuitori înainte de război şi care a devenit un punct-cheie pentru logistica şi alimentarea trupelor ruse.

Pierderea acestui oraş ar putea contracara serios ambiţiile militare ale Moscovei în estul Ucrainei, consideră experţi militari.