Boboteaza și Sf. Ion ar putea fi zile libere | Raport favorabil în Comisia pentru muncă, urmează votul în plenul Camerei Deputaților
14 Februarie 2023, 12:52 (actualizat 15 Februarie 2023, 00:05)
(actualizat 15 Februarie 2023, 00:05) | Știrile TVR

Boboteaza şi Sfântul Ion, adică 6 și 7 ianuarie, ar putea deveni zile libere legale de anul viitor. Atât la privat cât și la stat. Deputații din Comisia de Muncă au dat raport favorabil acestui proiect. Însă nu înainte de a schimba replici ironice și contre pe această temă. Daca inițiativa va fi votată în plen, România ar ajunge la 17 zile libere plătite.

Proiectul de lege a fost inițiat de PSD. PNL se opune argumentând că inițiativa va duce la costuri foarte ridicate pentru angajatori.

Raluca Turcan, deputat PNL: „Nu vreau să mă refer la inițiativa dvs., pentru că, evident, fiind pesedistă o să fiți din nou jignitor la adresa mea (...) eu chiar nu vreau să fiu jignită”.

Dezbaterile au continuat în aceeași notă.

Raluca Turcan: Țara este alimentată de mediul privat.

Adrian Solomon, deputat PSD: Vreți să fiți urmașa lui Margaret Thatcher? (n.red. – fost premier britanic). Văd că sunteți de un capitalism feroce, nici Reagan nici Thatcher nu au vrut asta.

Raluca Turcan: Cine a zis asta?

Adrian Solomon: Eu!

Raluca Turcan: Dați-o încolo! Chiar așa cai verzi pe pereți! Dați-o încolo!

Raluca Turcan: Eu nu pot să susțin această inițiativă legislativă și nicio alta care prevede noi zile libere

Adrian Solomon: Să vedem și partea cealaltă a problemei, angajații români nu prea au zile libere cum e anul ăsta, că din 13 vreo 7 o să fie sâmbăta și duminica.

Cristian Seidler, deputat USR: “Legiferarea după ureche mi se pare periculoasă în domeniul pieței muncii”.

După discuții, legea a fost adoptată în comisia pentru muncă. Urmează votul în plenul Camerei Deputaților.

În prezent, în Codul Muncii, sunt prevăzute ca zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează: 1 şi 2 ianuarie; 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane; Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui; prima şi a doua zi de Paşti; 1 mai - Ziua Internaţională a Muncii; 1 iunie - Ziua Copilului; prima şi a doua zi de Rusalii; 15 august - Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României; 1 decembrie - Ziua Naţională; prima şi a doua zi de Crăciun; două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.