Protest al Blocului Naţional Sindical în Piaţa Victoriei. Manifestanții au cerut măsuri de sprijin pentru a face față scumpirilor

Protest în Piața Universității
Protest în Piața Universității
6 aprilie 2022, 09:24

Un număr de 34 de federaţii sindicale afiliate la BNS, atât din sectorul privat cât şi din sistemul bugetar, au participat la acțiunea din protest. 

BNS cere adoptarea unor măsuri de sprijin pentru a compensa efectele economice şi sociale ale războiului din Ucraina, la nivel economic şi social.

Pe de altă parte, BNS solicită de urgenţă măsuri pentru securitatea energetică şi alimentară a României şi menţionează că în plan energetic, prioritatea eliminării dependenţei de resursele energetice importate din Rusia se suprapune peste efectele liberalizării pieţei energiei electrice şi a gazelor naturale, fapt care a condus la o puternică interconectare a pieţelor de produse energetice din România (energie electrică, gaze şi combustibil) cu cele europene, cu efecte în special în ceea ce priveşte creşterea preţurilor.

Manifestanții au mai cerut Guvernului accelerarea investițiilor în domeniul transporturilor.

Totodată, organizaţia solicită încheierea unui pact naţional pentru industria de apărare care să conţină măsuri concrete pentru relansarea acestui sector. Ei au cerut ca în politica de înzestrare a ramatei să fie incluse și uzinele de armament la care statul este acționar. Prin această măsură ar putea fi protejate mii de locuri de muncă.

Dumitru Costin, președintele BNS: E datoria Guvernului și Parlamentului României să-și asume în regim de urgență un plan de măsuri care să ducă la securitatea energetică a țării.

Ministrul Muncii a anunțat măsura șomajului tehnic pentru întreprinderile românești afectate de războiul din Ucraina. Sindicaliștii susțin că măsurile promise de Guvern nu sunt suficiente, fiind nevoie de investiții substanțiale pentru a crește productivitatea și a reduce dependența de importuri.

Marius Budăi, ministrul Muncii: Eu cred foarte mult în dialogul social, doar împreună putem găsi cele mai bune măsuri, îmi doresc să îi implic în reformele din PNRR.

Protestatarii au mers în marş spre Piaţa Constituţiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite