Protest al ceferiștilor în fața Ministerului Transporturilor. Ei cer salarii mai mari și condiții mai bune de muncă

CFR ten. Arhiva
CFR ten. Arhiva
23 martie 2022, 08:20

Zeci de sindicaliști au protestat în fața Ministerului Transporturilor pentru a cere salarii mai mari, așa cum le-au fost promise la ultima grevă, din 20 decembrie, dar și achiziția de trenuri noi.

Ceferiștii reclamă că locomotivele sunt tot mai vechi și se strică pe traseu. Cei care au de suferit sunt și călătorii.

Sindicaliștii vor o creștere a salariilor cu 11%, de la 1 aprilie și o alta, cu 24%, din 1 ianuarie 2023. Și susțin că aceste drepturi li se cuvin prin Legea privind statutul personalului feroviar.

Conform liderilor sindicali, un mecanic de locomotivă cu experiență câștigă, în medie, 4000 de lei, la care se adaugă plata orelor suplimentare.

Maxim Rodrigo, președinte, Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România: Ceferiștii așteaptă să nu fie mințiți de 1 aprilie 2022 pentru că, la rândul lor, ne-au anunțat că vor să oprească lucrul, dacă vor fi mințiți.

Reprezentanții CFR Călători au precizat pentru Știrile TVR că proiectul de buget pentru 2022 este în curs de avizare și că o majorare salarială se poate realiza în funcție de posibilitățile financiare.

La rândul lor, reprezentanții Autorității de Reformă Feroviară dau asigurări că va începe achiziția de trenuri noi cu bani europeni.

Ștefan Roșeanu, preşedinte, Autoritatea pentru Reformă Feroviară: Zilele acestea vom semna  contractul pentru achiziţionarea a 37 de trenuri electrice. Primul tren ar trebui să fie livrat la sfârşitul anului viitor. A doua licitaţie are în vedere achiziţionara a 62 de trenuri. Vom lansa licitaţia. Deci este o chestiune de zile.

Și călătorii așteaptă trenuri noi. Ultima achiziție de material rulant nou a avut loc între 2001 și 2004.

Sindicaliștii CFR au anunțat că vor continua protestele și zilele următoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite