Protest al sindicatelor de la ALRO Slatina şi de la Alum Tulcea în faţa Guvernului. Oamenii cer reglementarea pieţei de energie

14 februarie 2022, 07:00

Protest în faţa Guvernului organizat de sindicatele de la ALRO Slatina şi Alum Tulcea. Principala revendicare este reglementarea pieţei de energie prin limitarea preţurilor la gazele naturale şi energie electrică la valoarea celor din decembrie 2020 pentru cel puţin un an.

Acţiunea este organizată de Sindicatul Liber Alro, Sindicatul Alroproduct, Sindicatul UPS, Sindicatul Aluministul, Sindicatul Prelucrarea Aluminiului şi de Sindicatul Alum Tulcea.

Organizaţiile sindicale solicită reglementarea pieţei de energie prin limitarea preţurilor la gazele naturale şi energie electrică la valoarea celor din decembrie 2020, pentru cel puţin un an, şi instituirea unei diferenţe de tratament între clienţii non-casnici care nu au beneficiat de ajutor de stat, legiferat prin OUG 81/2019, şi cei care au beneficiat de prevederile acestui act normativ.

De asemenea, sindicatele cer eliminarea exceptării beneficiarilor OUG 81/2019 de la plafonarea preţului energiei electrice şi plafonarea preţului acesteia la maxim750 lei/Mwh.

Oamenii au mai cerut Guvernului să interzică exportul de energie electrică astfel încât de energia produsă în țară să beneficieze industria grea și populația.

Potrivit sindicaliștilor, la prețurile actuale ale energiei electrice, producția aluminiului în România a devenit nerentabilă. 60% din capacitățile de producție de la ALRO Slatina au fost deja închise. Angajații vor avea de suferit în perioada următoare: sunt sute care urmează să fie trimiși în șomaj tehnic. Mii de locuri de muncă riscă să fie desființate în perioada următoare. Acestea provin din industriile care depind direct sau indirect de activitatea celor două combinate din Slatina și Tulcea.

Reprezentanții Guvernului au anunțat că lucrează la o schemă de ajutor de stat pentru industria grea. Reprezentanții Ministerului Energiei au fost mandatați să poarte discuții cu Comisia Europeană pe această temă

Sindicaliștii au anunțat că vor continua protestele și în zilele următoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite