Protest în Valea Jiului. Peste o sută de mineri sunt blocați în subteran, la mina Lupeni. Și angajații de la Termocentrala Mitia nu și-au primit salariile

18 februarie 2021, 14:51

„Suntem o mulțime de oameni, în condiții inumane. Aseară nu am mai putut și am avut o problemă medicală. Am cerut Salvarea din subteran și nu mi s-a adus. Am fost dus la spital și colegii mei sunt în continuare în niște condiții inumane”.

În mina Lupeni sunt aproape 120 de oameni din mai multe schimburi. Nu vor să mai iasă la suprafață, în semn de protest că salariile nu li se plătesc la timp.

„Simplu, să ne dea banii, cum scrie în contract, din data de 15 până pe data de 18. Și așa avem niște salarii de mizerie, după cum știți. În jur de 3.000 de lei, un miner subteran.

„Nu cerem decât drepturile salariale, nu cerem măriri, nu cerem nimica. Oamenii nu au curaj să vorbească, sunt intimidați”

Familiile minerilor rămași în subteran, unii de aproape 48 de ore, sunt îngrijorate.

Soția unui miner: „De ieri dimineață de la ora 10 a intrat. Nu mai știu nimic de el. Lucră pentru un salar cât palma și nici acela nu-l primește la timp, că nu sunt bani”.

Salariile n-au fost primite nici de angajații de la Termocentrala Mintia. Au făcut și ei un protest spontan.

CRISTIAN IȘTOC, președinte, SINDICATUL SOLIDARITATEA, HUNEDOARA: “Salariații sunt îngrijorați și de faptul că nu avem cărbune, ca să funcționăm mai departe. La ora 1 în această seară o să și oprim termocentrala, din lipsă de cărbune”

Angajații de la Mintia cer măsuri de protecție socială dacă își pierd locul de muncă. Liderii de sindicat se pregătesc pentru intanirea cu oficialii din Ministerul Economiei, care, deocamdată, nu au altă soluție decât să acopere salariile din fondul de rezervă.

ALIN SÎN, președinte executiv, SINDICATUL MUNTELE: „Sunt în drum spre București cu toți colegii mei, toți liderii de sindicat de la exploatările miniere. (Întrebare: Nu sunt șanse ca și colegii dumneavoastră să iasă din subteran?) Vor rămâne în subteran, așteptând să vadă ce rezolvăm la această întâlnire”.

Complexul Energetic Hunedoara, care administrează și mină Lupeni și termocentrala Mintia, a rămas fără jumătate din fondul de salarii. În ianuarie nu a mai primit ajutorul de stat pentru mina Lonea și nici sumele încasate din serviciile din sistem. Are 4.000 de angajați și jumătate ar urma să fie disponibilizați la restructurare.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Peste o sută de mineri sunt în mina Lupeni. Toate schimburile care au coborât de miercuri dimineață au rămas în subteran. Ortacii au fost anunțați că primesc banii cu o întârziere de peste 10 zile și au hotărât să protesteze. Și familiile lor au aflat și sunt îngrijorate de situaţie.

Soția unui miner din Lupeni: ”Soțul meu se afla la mina Lupeni în subteran. La schimbul unu a plecat de acasă. Pe la 4 și 20, cam așa pleacă. 11 sunt toți minerii închiși în subteran. Am fost sunată de la mină prin centrală. Am primit telefonul la ora 8 fără 20 seara. M-a sunat soțul să-mi spună ca să iau legătura cu cine pot: cu radio, cu o televiziune, pe Facebook, să fac cumva să anunț că ei sunt acolo și nimeni nu le dă niciun ajutor, nimeni nu-i bagă în seamă, nu se întâmplă nimic.”

Sindicatele minelor din Valea Jiului au semnat un protocol cu Complexul Energetic Hunedoara pentru ca salariile să fie plătite săptămână viitoare.

Cristi Roșu, Administrator special, Complexul Energetic Hunedoara: La mina Lupeni au rămas aproximativ 100 de mineri în subteran care continuă protestul pentru salarii. Noi i-am anunțat că o să reușim să plătim salariul pe data de 26 februarie.

Reporter: Pe luna trecută și-au încasat salariile să înțeleg?

Cristi Roșu, administrator special, Complexul Energetic Hunedoara: Da. Salariile sunt la zi. La celelalte mine au fost dimineață proteste. Ne-am întâlnit cu toți angajații și și-au reluat activitatea atât la Vulcani, cât și la Livezeni și Lonea.

Situația este mult mai complicată în Valea Jiului. Insolvența, lipsa de investiții, lipsa de cărbune, prețul pe energie- sunt cauze care duc la dificultăți în plata salariilor, spune administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara.

Minerii își vor mai primi banii încă trei luni din fondul de garantare al creanțelor salariale, sub forma unei subvenții. După, nu se știe cum vor mai fi plătiți.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă