Proteste de amploare în Franța. Creșterea vârstei de pensionare stârnește nemulțumirea sindicatelor. Incidente sporadice înregistrate în 3 mari orașe

11 februarie 2023, 19:44

Este a patra zi de mobilizare socială.

Sunt sute de manifestații la Paris și în întreaga Franță. Au fost și incidente, sporadice ce-i drept, la Paris, la Nantes și la Lille. Persoane îmbrăcate în negru, cu cagule, se infiltrează printre manifestanți și provoacă forțele de ordine, distrug mobilierul urban.

Cea mai mare centrală sindicală din Franța a anunțat că la Paris au fost în stradă 500 de mii de persoane. În schimb, Prefectura de poliție din Paris a anunțat că au fost 93 de mii de persoane în stradă.

În jurul prânzului, aeroportul Orly a anunțat grevă. 50% din zboruri au fost anulate. Nu era prevăzută această grevă a controlorilor de trafic aerian.

Francezii petrec cel mai mare număr de ani la pensie dintre toţi cetăţenii ţărilor din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Preşedintele Emmanuel Macron susţine că reforma este „vitală” pentru a asigura fezabilitatea sistemului de pensii.

Într-un comunicat transmis înaintea manifestaţiilor de sâmbătă, toate marile sindicate au cerut guvernului să retragă proiectul de lege. Împreună au atras atenţia că vor bloca Franţa începând cu 7 martie, dacă nu le sunt îndeplinite cererile.

O nouă grevă este deja programată pentru 16 februarie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă