Proteste în Europa: Ciocniri în Spania, între separatiști și poliție. Mișcarea „vestelor galbene” a apărut și în Portugalia

21 decembrie 2018, 21:40

Premierul socialist Sanchez s-a întâlnit cu liderii politici catalani în încercarea de a reduce tensiunile dintre Madrid și Barcelona. A anunțat cea mai mare majorare a salariului minim din ultimele 4 decenii – cu 22 de procente, acesta ajungând la 1050 de euro pe lună.

Mișcarea sa politică a fost interpretată drept provocare de separatiștii catalani. Aceștia au blocat drumuri și au avut loc ciocniri cu forțele de ordine. Cel puțin 30 de persoane au fost rănite, iar 11 arestate.

Încercarea lui Pedro Sanchez de a liniști spiritele în Catalonia a eșuat, iar ședința de guvern care a avut loc în mod special la Barcelona nu a făcut decât să provoace noi proteste din partea secesioniștilor catalani.

În Franța, vestele galbene se pregătesc pentru episodul 6 al protestelor. Pe rețelele de socializare au apărut apeluri la mobilizare în mai multe puncte ale Parisului, în sensuri giratorii din țară, dar și în zonele de frontieră ale Franței cu Spania, Belgia, Germania, Italia.

În ciuda măsurilor anunțate de Guvern și a lansării unei mari dezbateri naționale, „vestele galbene” își continuă protestul. Ultima revendicare este cea legată de organizarea unui referendum care să promoveze inițiativele cetățenești.

Mișcarea „vestelor galbene” a contaminat și Portugalia. Protestatarii au încercat să blocheze câteva drumuri, poduri și clădiri publice în Lisabona, Porto și în alte orașe. Au fost întâmpinați de 15.000 de polițiști și jandarmi.

„Vestele galbene” din Portugalia au cerut, între altele, scăderea taxelor la electricitate și combustibil și creșterea nivelului de trai.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă