Proteste în Kazahstan: Preşedintele Tokaev a dat ordin să se tragă ”fără avertisment” asupra ”teroriştilor”

7 ianuarie 2022, 10:53

Forțele de securitate au preluat controlul străzilor din capitală, cu ajutorul parașutiștilot ruși. Zeci de oameni au fost uciși în cel mai grav incident violent de la obținerea independenței.

Totuși, răzleț, se mai aud focuri de armă.

Clădirile publice din toate orașele din Kazahstan au fost devastate și incendiate.

Kassym-Jomart Tokayev, preşedintele Kazahstanului: „Teroriştii continuă să distrugă proprietăţi publice şi private şi să folosească armele împotriva cetăţenilor. Am dat ordin forţelor de securitate şi armatei să tragă fără avertisment.”

70 de avioane au adus în capitala Kazahstanului 2.500 de militari din Rusia și 5 state care fac parte din Organizația Tratatului de Apărare Colectivă. Din organizație fac parte Rusia, Belarus, Tadjikistan, Uzbekistan, Kazahstan și Kirghistan.

Ei au preluat controlul asupra aeroportului ocupat zilele trecute de manifestanți.

Și China și-a exprimat susținerea față de președintele Tokayev. Xi Jinping a declarat că țara sa nu este de acord cu acțiuni de forță din exteriorul Kazahstanului.

Protestele, declanșate din cauza creșterii prețului la combustibili, au căpătat un sens politic și se îndreaptă acum împotriva președintelui Tokayev și a predecesorului său, Nursultan Nazarbayev. Acesta a pierdut alegerile de acum 3 ani, dar încă deține puterea în orașul pe care l-a construit pentru a deveni noua capitală și care îi poartă numele, Nur-Sultan.

Kazahstanul este unul dintre cei mai mari producători de petrol și de uraniu. O altă sursă de venituri o reprezintă criptomonedele.

Toate cele trei activități au fost afectate de proteste.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite