Proteste la Atena, în fața clădirii parlamentului grec, la o săptămână de la tragedia feroviară. Mii de oameni au mărșăluit pe străzi, unii au aruncat spre polițiști cu pietre și sticle incendiare
08 Martie 2023, 14:26 (actualizat 08 Martie 2023, 19:03)
(actualizat 08 Martie 2023, 19:03) | Știrile TVR

În Grecia, astăzi este greva generală în Transporturi, în semn de protest faţă de tragedia feroviară de săptămâna trecută. Mii de angajați nu au mers la muncă, nemulțumiți de condițiile de lucru care, spun ei, ar fi dus la producerea accidentului de tren în care au murit 57 de oameni, între care și un român. În fața parlamentului de la Atena, 10.000 de oameni au protestat din nou, iar manifestația a degenerat în violențe.

Mii de oameni au manifestat din nou în fața parlamentului de la Atena, iar starea de tensiune, la o săptămână de la tragedia feroviară, și-a spus din nou cuvântul. Pietre și sticle incendiare au zburat spre polițiștii aflați în fața Parlamentului, iar protestatarii au incendiat un microbuz. Până la violențe, oamenii au mărșăluit pe străzile din Atena, până în Piața Sintagma.

Citește și Român stabilit în Grecia: Protestatarii s-au adunat la Atena din toată țara, pentru că nu mai suportă neglijența guvernului

În trenul de pasageri care s-a ciocnit de unul de marfă se aflau 350 de oameni, majoritatea studenți care veneau de la Atena și se duceau la Salonic, după o minivacanță. În memoria celor 57 de victime, s-a păstrat un moment de reculegere, chiar în fața clădirii parlamentului din Atena.

Pe de altă parte, gările, stațiile de tramvai sau cele de autobuz din Grecia erau pustii în această dimineață, ca urmare a grevei generale declanșate de sindicatele din Transporturi.

Angajații din Transporturi își exprimă nemulțumirea față de situația căilor ferate, lucruri pe care, spun ei, le-au semnalat de ani de zile, însă nimeni nu a făcut nimic.

Kostas Genidounias, lider sindical al conductorilor de tren: Trenul de marfă şi cel de pasageri s-au ciocnit pentru că, este simplu, sistemele de siguranţă, care protejează faţă de o eroare umană, nu au funcţionat.

Noul ministru al Transporturilor a promis măsuri sporite de siguranță, însă trenurile nu își vor relua traseele cel puțin până la sfârșitul lunii martie.

George Gerapetritis, ministrul Transporturilor din Grecia: Sistemul nu va fi restartat până nu se face o actualizare tehnologică şi doar în condiţii complete de securitate. Vom creşte semnificativ nivelul de securitate.

Moartea a 57 de oameni a provocat un val de nemulțumire în întreaga Grecie.

Sunt foarte furioasă, dar nu pe cineva în mod special, ci pe toată lumea. Aşa ceva nu trebuia să se întâmple. Toată lumea are o responsabilitate, de la cel mai mic până la cel mai înalt nivel. Chiar şi eu sunt responsabilă, pentru că nu am reacţionat pentru ca aşa ceva să nu se întâmple niciodată.

Normal că sunt furios, cum să nu fiu? Nu este doar un accident, este mai mult. S-au întâmplat atâtea lucruri, încât oamenii au ajuns la capătul răbdării.

Dezastrul de săptămâna trecută a declanșat și valuri de proteste, iar promisiunile guvernanților de la Atena vin prea târziu, pentru a calma spiritele, susțin observatorii politic.