Proteste violente în Franța față de reforma pensiilor. Pe străzile Parisului s-au adunat sute de mii de oameni

11 martie 2023, 16:24

Proteste împotriva reformei pensiilor din Franţa au avut loc din nou sâmbătă, cu marşuri în oraşe mari precum Paris, Nisa şi Toulouse, relatează AFP şi DPA.

Ministerul francez de Interne a anunţat că un total de 368.000 de persoane au manifestat sâmbătă în toată ţara, dintre care 48.000 la Paris. Numărul este în scădere faţă de marţi, când 1,28 milioane de persoane au ieşit în stradă în Franţa, potrivit ministerului.

La rândul său, sindicatul CGT (Confederaţia Generală a Muncii) a estimat că peste un milion de persoane au manifestat sâmbătă. Aceasta este cea mai mică cifră avansată de centrala sindicală de la începutul mişcării sociale, mai mică decât cea de 1,3 milioane de manifestanţi din 16 februarie.

Manifestaţiile de sâmbătă au dus la anulări şi perturbări ale serviciilor aeriene şi feroviare.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Este a șaptea zi consecutivă de proteste în Franța față de reforma pensiilor a președintelui Emmanuel Macron, pe fondul grevelor continue care au afectat rafinăriile, transportul public și colectarea gunoiului, semnalează Reuters.

Citește Parisul este sufocat de gunoaie. Lucrătorii de la Salubritate sunt în grevă din cauza legii care crește vârsta de pensionare

O coaliție de sindicate, care păstrează o unitate cum rar s-a mai văzut de când mișcarea de protest a fost lansată la sfârșitul lunii ianuarie, pune presiune pe guvern pentru a retrage reforma, a cărei măsură cheie este prelungirea cu doi ani a pensionării, de la 62 la 64 de ani.

Potrivit estimărilor Ministerului de Interne, până la 1 milion de persoane sunt așteptate să participe la peste 200 de marșuri în toată țara.

În acest timp, Senatul continuă să revizuiască reforma, un nou posibil vot fiind așteptat duminică seara.

Demonstrațiile au început la ora 10.00, ora locală (11.00, ora României) pe străzile marilor orașe, inclusiv la Toulouse sau Nice, iar marșul din Paris, la ora 14.00 (ora 15.00, la București).

Marți, 1,28 milioane de oameni au demonstrat pe străzi, cea mai mare prezență de la începutul mișcării de protest, potrivit cifrelor guvernamentale. Sindicatele au estimat numărul total la 3,5 milioane de oameni.

Sondajele de opinie arată că majoritatea alegătorilor se opun planului de reformă al lui Macron.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite