Protestele francezilor împotriva reformei pensiilor au blocat intrarea în muzeul Luvru și au frustrat mulțimea de vizitatori - ”Cu toții am vrea să mergem să o vedem pe Mona Lisa”
27 Martie 2023, 14:29 | Știrile TVR

Protestatarii sindicaliști furioși din cauza deciziei președintelui Emmanuel Macron de a crește vârsta de pensionare în Franța, fără un vot final în parlament, au blocat intrarea în muzeul Luvru din Paris, frustrând mulțimea de vizitatori, potrivit Reuters.

Manifestând pașnic împotriva planurilor de a-i face pe majoritatea francezilor să lucreze încă doi ani până la 64 de ani pentru a echilibra bugetul de pensii, un număr mic de protestatari s-au adunat la bazele piramidei de sticlă de la Luvru. Pe o pancartă scria "Pensionați-vă la 60 de ani - munciți mai puțin pentru a trăi mai mult".

Turiștii s-au declarat indignați de potestele care i-a împiedicat să intre în muzeu.

"Este ridicol, venim de peste tot din lume cu copiii noștri pentru a vizita un muzeu și este ridicol ca 20 de persoane să blocheze intrarea", a declarat Samuel, un turist mexican care nu și-a precizat numele de familie.

"Înțeleg foarte bine din ce cauză vin și este destul de corect. Dar cu toții am vrea să mergem să o vedem pe "Mona Lisa", dar nu contează", a spus Jane, o vizitatoare din Londra.

Angajații muzeului Luvru s-au numărat printre protestatarii din fața celebrului muzeu. Un ghid turistic de la Luvru a ieșit să se adreseze vizitatorilor. "Sperăm că înțelegeți motivele noastre", a spus ea.

Protestul a avut loc cu o zi înaintea celei de-a zecea runde de greve și proteste stradale la nivel național și a urmat după violențele care au avut loc în orașele din Franța din cauza modificărilor sistemului de pensii.

Separat, poliția pariziană a declarat că desfășoară o operațiune pentru a preveni adunările neautorizate în fața Centrului Pomopidou, un alt muzeu de referință din Paris.