Protestele magistraţilor. Toader:Ca cetăţeni pot protesta, dar ca magistraţi să respecte legea. Lazăr: Lecţie anticorupţie la nivel european

19 decembrie 2017, 11:56

Protestul magistraților s-a extins azi. Sute de judecători și procurori din mai multe județe și-au întrerupt munca. Au ieșit în fața sediilor instanțelor, fără să scoată vreun cuvânt. Aceste forme de protest au stârnit reacții diferite, inclusiv în rândul magistraților.

Împotriva modificărilor aduse legilor justiției și codurilor penale s-a arătat și procurorul general al României. Augustin Lazăr consideră că dialogul este esențial pentru a face legi bune.

În calitate de cetățeni, magistrații pot protesta spontan sau organizat, însă trebuie să respecte restricțiile și incompatibilitățile pe care le prevăd Constituția și legile speciale spune ministrul Justiției.

„Actul magistraților de a ieși în stradă a fost făcut cu demnitate” spune însă  procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu. Din nou, în contradicție și cu fostul ministru al Justiției, acum președintele comisiei speciale care gestionează toate modificările legislației. Florin Iordache vede ieșirile magistraților drept nejustificate.

Deputatul PSD a promis că mâine amendamentele vor fi dezbătute, și ulterior completate și modificate.

Magistrații de la Judecătoria Sibiu vor protesta zilnic, câte o oră, până la sfârșitul săptămânii. Protestul are loc în contextul în care luni au avut loc proteste tăcute ale magistraților în mai multe orașe din țară, inclusiv în Capitală.

Magistrații își vor supenda activitatea de la ora 11.30 până la 12.30. Judecătorii sunt nemulțumiți întrucât, spun ei, modificările care vor fi aduse Legilor Justiției prefigurează o justiţie penală ineficientă. De asemenea, magistrații își exprimă îngrijorarea și în legătură cu efectele negative ale noilor prevederi asupra statutului şi intereselor profesionale ale judecătorilor şi procurorilor.

Ieri a avut loc un protest fără precedent în România. Magistrați din întreaga țară au ieșit în fața instanțelor, pentru a arăta că sunt împotriva schimbării legilor Justiției și a codurilor penale, așa cum le face puterea în Parlament.

La București, judecători și procurori au stat pe treptele Palatului de Justiție într-un protest tăcut, iar colegii lor din Cluj au ieșit cu robele pe mâini.

1000 procurori si judecători au stat tăcuți pe treptele Palatului de Justiție din Capitală și au apins luminile telefoanelor.

Curtea de Apel București a transmis, luni seară, că se delimitează de acțiunile de protest și subliniază necesitatea respectării statutului magistratului, a separației puterilor în stat și folosirea căilor legale pentru exprimarea opiniilor.

Magistrații din Cluj, Sălaj și Maramureș au ieșit în faţa palatelor de justiţie, cu robele în mâini pentru a protesta față de modificările aduse legilor justiției si codurilor penale.

Am decis la nivelul întregii țări să adoptăm un semn de protest ca un avertisment la adresa clasei politice referitor la modul în care a reușit să trateze puterea judecătorească și pe procurorii din România. sunt colegi procurori care nu vor mai instrumenta cauzele penale pentru că li se iau instrumentele prin care pot să o facă. Și practic siguranța cetășeanului este pusă în pericol ” – judecător Tribunalul Cluj.

Magistraților li s-au alăturat câteva zeci de clujeni care le-au adus flori și i-au aplaudat minute în șir.

Trebuie să ne manifestăm susținerea, e un act de solidaritate față de ei.”

Mi s-a părut un geste de onoare și mare curaj, sistemul are nevoie de imunatatiri dar hotii fac aceste imbunatatiri

Magistrații timișoreni au fost solidari cu colegii lor din țară. Au ieșit în fața instanțelor, într-un protest mut. Au fost înconjurați de câteva zeci de oameni care i-au aplaudat.

CSM a dat un comunicat în care a atras atanția că protestul magistraților ar trebui să le dea de gândit politicienilor.

Într-un răspuns pentru TVR, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a subliniat că e necesar ca parlamentarii să obțină un punct de vedere al Comisiei de la Veneția privind schimbările din Legile Justiției și Codurile penale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite