Protestele pentru libertatea femeilor din Iran continuă. Actriţe celebre şi-au tăiat o şuviţă de păr în semn de solidaritate
05 Octombrie 2022, 17:44 (actualizat 05 Octombrie 2022, 19:20)
(actualizat 05 Octombrie 2022, 19:20) | Știrile TVR

Protestele din Iran nu dau semne că s-ar opri, dimpotrivă, de la o zi la alta, tinerele, în special, prind şi mai mult curaj ca să lupte pentru libertatea lor. Uciderea unei tinere, luna trecută de poliţia moravurilor de la Teheran, a revoltat întreaga planetă care, alături de iranieni, reacţionează în fiecare zi. Astăzi, în Plenul Parlamentului European o deputată suedeză şi-a tăiat o şuviţă de păr în numele libertăţii.

Un gest simbolic pe care l-au făcut şi cele mai importante actriţe ale cinematografiei mondiale.

Protestele faţă de regimul de la Teheran au ajuns până în clasele de liceu.

Un grup de adolescente şi-au dat jos vălul islamic în faţa unui reprezentant al temutei forţe paramilitare iraniene căruia i-au strigat să plece.

Voluntarii Basij au ajutat forţele guvernamentale la reprimarea violentă a protestelor.

Mahsa Amini, de 22 de ani, a murit pe 13 septembrie după ce a fost bătută cu sălbăticie de poliţa moravurilor care o arestase pentru că nu îşi acoperise părul suficient.

Primul protest a avut loc în nord-vestul Iranului, regiune de unde era originară tânăra şi apoi demonstraţiile s-au răspândit în toată ţara.