Protestul minerilor din Valea Jiului s-a încheiat, după ce minerii au primit promisiunea că salariile restante le vor fi plătite

19 februarie 2021, 11:19

Pentru minerii din Valea Jiului, care nu au alte surse de venit, o întârziere de câteva zile a salariilor e o nenorocire. Nu au ce să mai pună pe masă și nici cu ce să își plătească facturile. În semn de solidaritate cu minerii care au rămas în subteran la Lupeni și Livezeni, câteva sute de colegi au protestat afară.

Sindicatele minerilor din Valea Jiului au semnat un protocol cu liderii Complexul Energetic Hunedoara, pentru că salariile să fie plătite săptămâna viitoare. Acum au primit garanții și din partea guvernului.

Alin Sîn, președintele executiv al Sindicatului Muntele: “Ordonanta de urgență până în 26 își va produce efectele, respectiv, banii salariaților, plata, avansul și ajutorul de încălzire vor ajunge în conturile lor. Dorința nostra este să-i scoatem pe oamenii de acolo, care au deja peste 48 de ore de când sunt acolo, sunt în niște condiții de presiune și aeraj reduse, apar probleme de sănătate, fiecare cedează, ei au o sănătate precară, unii au o vârstă înaintată”.

Complexul Energetic Hunedoara este în insolvență de peste un an. Minerii își vor primi banii încă trei luni din fondul de garantare al creanțelor salariale, sub forma unei subvenții. Ce se va întâmpla după această perioadă, nu se știe deocamdată.

Protestele au agravat situația de la Termocentrala Mintia, care a rămas fără cărbune și a oprit activitatea. Din această noapte, peste 4.000 de apartamente din Deva vor rămâne fără căldură, iar de luni, aproape toate școlile din oraș vor face cursurile online, pentru a nu ține elevii în frig.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ACTUALIZARE Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a scris vineri, pe Facebook, că există soluţii pe termen scurt pentru rezolvarea problemelor de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH) amintind, în context, că a fost adoptată o Ordonanţă care permite utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale şi în cazul companiilor în insolvenţă.

În acest fel, va fi asigurată plata salariilor pentru următoarele trei luni, a precizat acesta.

„Astăzi am avut mai multe discuţii aplicate cu reprezentanţii sindicatului de la CEH, pentru că ne dorim să rezolvăm problemele minerilor. Totodată, la o rundă de discuţii a participat şi prim – ministrul Florin Cîţu pentru a afla care le sunt solicitările. Nu ne derobăm de responsabilitate şi ne dorim ca sănătatea minerilor să nu fie pusă în pericol şi să iasă din subteran. Avem soluţii, care să rezolve problemele pe termen scurt. Am adoptat deja Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale pentru a putea include şi companiile aflate în insolvenţă, cum este acum cazul celor de la CEH. În seara aceasta se publică în Monitorul Oficial. Facem asta pentru a putea asigura plata salariilor pentru următoarele 3 luni. În paralel, Ministerul Muncii a elaborat deja normele metodologice de aplicare ale OUG, urmând să fie aprobate la începutul săptămânii viitoare”, a scris ministrul vineri seara pe pagina sa de socializare.

ACTUALIZARE Administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Cristian Roşu, a demisionat, pe fondul tensiunilor din Valea Jiului

Liderii sindicali prezenţi la faţa locului au anunţat că două schimburi de la minele Vulcan şi Livezeni s-au solidarizat cu protestatarii de la Lupeni şi au rămas în subteran.

Pe de altă parte, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Samuel Dioane, le-a explicat minerilor că o delegaţie formată din administratorul special Cristian Roşu şi mai mulţi lideri sindicali se află vineri la Bucureşti pentru a se întâlni cu ministrul Energiei, în încercarea de a găsi soluţii pentru plata salariilor.

„Drepturile restante ale angajaţilor noştri privind transportul (la locul de muncă – n.r.) sunt în valoare de 2 milioane de lei, tichetele de masă sunt 8 milioane de lei. În total, 10 milioane de lei. Şi mai intervine plata (salariilor – n.r.) care este de 8 milioane de lei. Necesarul nostru astăzi ar fi 18 milioane de lei, ca să rezolvăm problemele”, a spus Dioane.

Salariile minerilor din Valea Jiului ar fi trebuit achitate în data de 15 a lunii, însă conducerea CEH a anunţat că acestea vor fi plătite până în data de 26 februarie. Minerii nu au fost de acord cu întârzierea şi au declanşat o serie de proteste, culminând cu autoblocarea a aproximativ 100 dintre ei la Mina Lupeni, în urmă cu peste 48 de ore.

CEH a rămas fără o parte din venituri de la 1 ianuarie 2021, după ce pierdut 7 milioane de lei lunar, reprezentând sumele de bani provenite din serviciile de sistem şi din ajutorul de stat pentru Mina Lonea. Potrivit administratorului special Cristian Roşu, cu aceste sume se puteau asigura circa jumătate din banii de salarii.

Sursa: AGERPRES

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite