Provocările de securitate la Marea Neagră, discutate într-o conferință internațională organizată la București
18 Mai 2023, 21:10 | Știrile TVR

Statele europene ar trebui să își transforme armatele, formate acum doar din profesioniști, în forţe militare mai ample, pregătite pentru un eventual război. E doar una dintre concluziile celei de a șaptea ediții a forumului de securitate al Mării Negre și al Balcanilor, care a început la București. Premierii României și Republicii Moldova au deschis evenimentul susținut de NATO.

Premierul Nicolae Ciucă consideră că industria de apărare trebuie să devină industrie de război, iar armatele să se adapteze pentru a răspunde amenințărilor din prezent: "Trebuie să revină la armate de masă cu rezerve la nivelul întregii societăți și capacități de mobilizare extinsă, pentru a face față unui război pe scară largă."

În contextul războiului de la graniță, Marea Neagră a devenit o miză strategică.

Marcel Ciucă, președintele Camerei Deputaților: "Realitățile geopolitice necesită inițiative noi și îndrăznețe pentru a ne proteja valorile și interesele comune, reducând dependența de petrolul și gazele rusești. Pentru noi, pe lângă ajutorul acordat Ucrainei, a fost esențial ca și Republica Moldova să treacă peste această iarnă și să gestioneze problemele energetice create de Rusia."

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: "Republica Moldova își înțelege rolul ei în acest conflict și în această situație de securitate plină de provocări și înțelegem că trebuie să participăm prin apărarea unei frontiere de 1200 de km care e în esență și a UE."

Timp de două zile, în cadrul forumului dedicat provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre şi a Balcanilor sunt organizate peste 40 de sesiuni, la care participă înalţi oficiali civili şi militari, diplomaţi, şi experţi cunoscuţi din statele membre ale Uniunii Europene şi NATO.

CITIȚI ȘI:

Conferință internațională ”Black Sea and Balkans Security Forum”, la București. Ciucă: Ameninţările de securitate din regiunea Mării Negre reclamă întărirea prezenţei NATO