PSD promite noi măsuri de sprijin pentru populație. Marcel Ciolacu spune că pensiile vor crește cu 10% de la 1 ianuarie

18 octombrie 2022, 12:08

Marcel Ciolacu, președintele PSD: Noi avem două legi: o lege care ne spune că trebuie să indexăm pensiile, dar nu cu indecele de inflație al anului în curs pentru că nu se poate legal. Avem 5,2 – o inflație medie pe anul trecut. Și mai avem o lege cu mărirea pensiilor cu 40%. În acest moment, dacă le mărim cu 11,9%. ajungem la acel procent de 40%. E o distincție între cele două legi. Cu toții am convenit că va fi o mărire. Cu toții am convenit că nu va fi o mărire mai mică de 10%. Cu toții am convenit și mărirea salariului minim la 3.000 de lei. Eu aș respecta legea cu indicele de inflație(… ) să vedem cât mai rămân din cei 11,9% să-i putem acoperi. Nu sunt două tranșe, sunt două legi. Propunerea bugetară va fi cu bugetul pe anul următor, normal că e de la 1 ianuarie.

Ministrul Finanţelor Publice a anunţat într-un interviu, în urmă cu câteva zile, că pensiile vor creşte cu siguranţă de la 1 ianuarie anul viitor, deşi urmează o perioadă în care presiunile pe bugetul statului vor fi mai mari decât în mod obişnuit. Dar a evitat să menţioneze un procent. “Vom avea creştere de pensii, cu siguranţă. A fost anunţată şi rămâne ultima discuţie de făcut în coaliţie când suntem cu tot bugetul. Nu trebuie să uităm că avem un cuantum suplimentar şi la Apărare, nu trebuie să uităm că avem o serie de elemente de care trebuie ţinut cont în sensul în care creşterea economică se reduce pe anul viitor, dar creşterea de pensii va fi şi va fi mai mare decât prevede legea. Asta pot să spun. Nu o să spun procentul pentru că ştiu că este un întreg debate pe procent” a declarat ministrul.

Potrivit legii, pensiile trebuie să crească de la 1 ianuarie 2023 cu rata inflaţiei şi 50 la sută din majorarea salariului mediu brut. E vorba de rata inflaţiei din anul 2021, puţin peste 5 la sută, pe când anul acesta inflaţia a depăşit 15 la sută.

Aşadar, o creştere peste limita prevăzută de lege ar putea însemna 10 sau 11 la sută, procent avansat şi de premierul Nicolae Ciucă. O astfel de majorare nu e suficientă, spun analiştii.

Procentul de creştere a pensiilor va fi anunţat cel mai probabil după adoptarea bugetului pe anul viitor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite