Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby: S-ar putea să nu recuperăm niciodată drona din Marea Neagră

John Kirby
John Kirby
15 martie 2023, 15:08

“Nu sunt sigur că o vom putea recupera. Acolo unde a căzut în Marea Neagră, apa este foarte, foarte adâncă. Încă evaluăm dacă poate fi demarată o operațiune de recuperare. S-ar putea să nu se întâmple acest lucru”, a spus Kirby pentru CNN.

“Am făcut tot posibilul să minimizăm valoarea informațiilor pe care le-ar putea obține cineva în eventualitatea în care ar pune mâna pe acea dronă”, a adăugat Kirby. Presat să detalieze această afirmație, oficialul american a răspuns: “Nu pot să discut din perspectiva Rusiei și ce s-ar putea sau nu să încerce să culeagă de pe suprafața apei. Pot doar să vă spun că noi încă evaluăm situația”.

Unul dintre cele două avioane rusești care au interceptat marți drona americană MQ-9 a zburat în mod intenționat în fața acesteia și a aruncat combustibil pe ea de mai multe ori, se arată într-un comunicat al Comandamentului European al SUA.  A lovit apoi elicea dronei, făcând inoperabil aparatul de zbor fără pilot, fapt ce a determinat forțele americane să îl prăbușească în apele internaționale.

Kirby a reiterat că „nu este neobișnuit” ca avioanele rusești să încerce să intercepteze sau să hărțuiască dronele americane.

Ministerul rus al Apărării a negat că avionul rusesc a intrat în contact cu drona, precizând că avioanele de luptă „s-au grăbit să identifice intrusul” după ce l-au detectat deasupra Mării Negre, adăugând că drona „a intrat într-un zbor neghidat cu pierdere de altitudine.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă