Putin acuză Ucraina că pune în pericol toată Europa. Reacția vine după raportul AIEA privind centrala Zaporojie
07 Septembrie 2022, 18:51 (actualizat 07 Septembrie 2022, 18:53)
(actualizat 07 Septembrie 2022, 18:53) | Știrile TVR

Rusia cere explicaţii suplimentare de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, după ce a observat ceea ce a numit "inadvertenţe" în raportul inspectorilor care au vizitat Centrala de la Zaporojie. Vladimir Puțin reclamă şi faptul că inspectorii străini nu au spus clar că Ucraina atacă Centrala şi neagă că armata sa ar avea echipamente în zona centralei. Secretarul general ONU a cerut crearea unei zone demilitarizate pentru a preveni o catastrofă.

Ucraina amenință securitatea întregii Europe, susține Valdimir Putin, ca reacție la raportul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică după vizita la Zaporojie. Liderul de la Kremlin consideră că agenția este o instituție serioasă, dar este clar, în opinia lui, că funcționează sub presiunea liderilor europeni și americani.

VLADIMIR PUTIN: "Nu pot să spună direct că rachetele sunt trase de pe teritoriul ucrainean. Dar este evident. Noi controlăm centrala, avem soldaţi acolo. Acum ce facem, ne împuşcăm singuri? Este o absurditate, nu am alte cuvinte. Se vede clar de unde vin rachtele care ţintesc Enerhodar. Fix de pe cealaltă parte a rezervorului. Ştim de unde sunt trase, iar echipamentul nostru, inclusiv cel militar care asigură apărarea, nu este la centrală. Este localizat departe de perimetrul centralei."

Situația volatilă de la Zaporojie îl îngrijorează și pe secretarul general ONU care a cerut măsuri concrete pentru evitarea unui dezastru.

ANTONIO GUTERRES, secretarul general ONU: "În primul rând, forţele ruse şi ucrainene trebuie să se angajeze să se abţină de la activităţi militare în interiorul şi în apropierea centralei nucleare. Centrala de la Zaporojie nu trebuie să fie nici ţintă şi nici platformă de lansare a unor operaţiuni militare. În al doilea rând, trebuie obţinut un acord privind perimetrul demilitarizat."

Ideea creării unei zone demilitarizate este susținută și de președintele Ucrainei. Între timp, principalul expert nucelar ucrainean a anunțat ia în calcul oprirea totală a centralei de la Zaporojie din motive de siguranță.

OLEH KORIKOV, directorul inspectoratului nuclear de stat al Ucrainei: "Dacă situaţia la centrală se înrăutăţeşte, de exemplu dacă pierde sursele externe de alimentare cu energie, am fi forţaţi să apelăm la rezervoarele de motorină ca ţinem în funcţiune sistemele de siguranţă. Dar în actualele condiţii de război, este greu să realimentăm rezervele, iar sistemele centralei consumă patru cisterne de motorină pe zi."

Raportul experților ONU prezintă, în 52 de pagini, situația celei mai mari centrale nucleare din Europa care în momentul de față este nesustenabilă și cere măsuri urgente pentru prevenirea unui accident nuclear în condițiile unor grave pagube fizice cauzate prin mijloace militare. Pentru locuitorii din Zaporojie, raportul AIEA pare mai mult un exercițiu de imagine care nu schimbă cu nimic realitatea.

Încă de luna trecută, locuitorilor din regiunea unde se află centrala nucleară le-au fost distribuite tablete de iod. Și Uniunea Europeană a donat Ucrainei 5 milioane de pastile pentru eventualitatea unui accident nuclear.