Putin către Macron: Occidentul nu a ținut cont de îngrijorările Rusiei

Vladimir Putin și Emmanuel Macron
Vladimir Putin și Emmanuel Macron
28 ianuarie 2022, 15:53

Răspunsurile Statelor Unite şi NATO nu au ţinut cont de îngrijorările fundamentale ale Rusiei”, a indicat Kremlinul într-un comunicat despre discuţia telefonică dintre liderii rus şi francez, preluat de Agerpres.

Cei doi lideri au căzut de acord asupra ”necesităţii unei detensionări şi a unei continuări a dialogului” în criza ucraineană, potrivit Preşedinţiei franceze.

Conversaţia telefonică dintre cei doi lideri a durat peste o oră. ”Preşedintele Putin nu a exprimat nicio intenţie ofensivă (…). El a spus foarte clar că nu va căuta confruntarea”, adaugă administrația de la Paris.

În privinţa securităţii strategice în Europa, cei doi şefi de stat ”s-au pus de acord asupra continuării dialogului care va necesita ca europenii (…) să ia parte la acest dialog”.

Referitor la conflictul din estul Ucrainei, unde forţele guvernamentale şi separatiştii proruşi luptă din 2014, preşedintele Putin însuşi a insistat pe formatul existent de convorbiri (aşa-numit Normandia), ce reuneşte Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa, şi care vizează punerea în aplicare a Acordurilor de la Minsk, indică un comunicat al Kremlinului.

”El (preşedintele rus, n.red.) şi-a exprimat de asemenea dorinţa de a continua cu preşedintele (Macron) discuţia începută astăzi. Dialogul este dificil, dar canalele de discuţie sunt deschise”, a adăugat Palatul Elysée.

Preşedintele francez urma să aibă, vineri seară, o discuţie şi cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. ”Îi va transmite angajamentul nostru pentru suveranitatea Ucrainei, solidaritatea noastră în această perioadă de tensiuni şi angajamentul nostru de a continua negocierile pentru a găsi o cale pentru punerea în operă a Acordurilor de la Minsk”, a adăugat Preşedinţia franceză.

Rusia a trimis anterior cel mai puternic semnal de până acum că doreşte să discute cu SUA despre propunerile sale şi a reiterat că nu doreşte un război legat de Ucraina. Kremlinul a precizat că preşedintele Vladimir Putin va analiza atent propunerile şi apoi va decide paşii următori.

Serghei Lavrov a subliniat că propunerile de securitate primite din partea americanilor sunt mai bune decât cele oferite de NATO. Deşi afirmă că nu vrea un conflict cu Ucraina, în ultimele 24 de ore, Rusia a continuat să concentreze trupe în apropiere de frontieră.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite