Putin reșapează titlul sovietic de „Mamă eroină” pentru a ține sub control criza demografică a Rusiei

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
17 august 2022, 10:53

Iosif Stalin a introdus distincția de „Mama eroină” în 1944 pentru a încuraja crearea de familii numeroase după moartea a zeci de milioane de cetățeni sovietici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Peste 400.000 de femei au primit medalia. După prăbușirea URSS, s-a renunțat la această politică de stimulare a natalității.

Conform decretului lui Putin, femeile vor primi o plată unică de un milion de ruble (15.700 de euro) după ce al zecelea copil va împlini vârsta de 1 an, însă cu condiția ca ceilalți nouă copii să fie încă în viață. Ele vor primi, de asemenea, medalii de „Mamă eroină” fabricate din aur și decorate cu steagul Rusiei și stema țării.

Putin a mai anunțat că beneficiarii premiului „Gloria parentală”, creat în 2008 pentru familiile cu șapte sau mai mulți copii, vor beneficia de plăți majorate în valoare de 700.000 de ruble (10.967 de euro). Unii critici l-au acuzat pe Putin că încurajează femeile să producă „carne de tun” pentru armata rusă.

„De regulă, te poți baza cu adevărat pe cei care au fost crescuți într-o familie numeroasă. Nu-și vor dezamăgi nici prietenii, nici colegii, nici patria”, a spus Putin.

Putin este cel mai mic dintre cei trei frați și singurul care a supraviețuit copilăriei. Fratele său cel mai mare, Albert, a murit în copilărie în anii 1930, iar celălalt frate al său, Viktor, a murit în 1942, se pare că de foame și difterie, în vremea asedierii Leningradului.

Decretul vine după ce serviciul de statistică al Rusiei a avertizat că populația țării, de 144 de milioane, ar putea scădea la aproximativ 132 de milioane în următoarele două decenii. De asemenea, a mai spus că numărul persoanelor care locuiesc în Rusia a scăzut cu 380.000 între ianuarie și iunie. Organizația Națiunilor Unite a prezis că, în cel mai rău scenariu, populația Rusiei ar putea scădea la doar 83 de milioane până în 2100.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite