#RadarGeopolitic | Discuții între patru ochi la Casa Albă și Kremlin, dar și mesaje publice cu impact major în contextul unei grave crize de securitate la granița Ucrainei

Vladimir Putin şi Emmanuel Macron
Vladimir Putin şi Emmanuel Macron
10 februarie 2022, 15:38

Vladimir Putin și Emmanuel Macron au discutat peste cinci ore. S-au așezat la două capete ale unei mese foarte lungi, într-o sală de protocol de la Kremlin. O distanță remarcabilă. S-a și glumit în mediul virtual pe acest subiect. Vladimir Putin a organizat și un dineu. Meniul, bogat și rafinat, nu mai constituie un secret: a fost comunicat jurnaliștilor de partea rusă: carne de ren cu sos de mure, borș de peste cu 5 feluri de peste, sturion la grătar, friptură de cerb cu sos de mure, ravioli cu spanac, şerbet din ghimbir, tartă de pere cu înghețată de vanilie, vin rusesc din recolta anului 2015,  primul an după anexarea Crimeei.

Președintele Macron a fost și la Kiev, iar la Berlin a evocat necesitatea unui dialog dinamic cu Federația Rusă, apreciind că este ”singura cale care va face posibilă pacea în Ucraina”. Au fost discuții între patru ochi, dar și mesaje publice cu impact major în contextul unei grave crize de securitate la graniță Ucrainei. Federația Rusă a continuat mobilizarea militară.

Acțiunile de dislocare a convoaielor americane  o legătură directă cu acutizarea crizei ucrainene sau vizează îndeosebi contracararea amenințării ruse privind scutul de la Deveselu? O analiză a situației privind suplimentarea trupelor americane în România, dar și implicațiile declarațiilor ambasadorului Federației Ruse la București legate de facilitatea antirachetă de la Deveselu, realizată de Loara Ștefănescu, jurnalist senior TVR și Titus Corlățean, președintele Comisiei de politică externă din Senat.

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, a afirmat că nu există mari beneficii legate de vizitarea bazei de la Deveselu. Nu sunt expert militar – spune domnia sa – dar instalațiile MK-41 amplasate la Deveselu ar putea fi uşor modificate pentru arme strategice, de exemplu rachete de croazieră Tomahawk. O retorica neconvingătoare, dar reluată de partea rusă.

Ambasadorul Federaţiei Ruse în România: „Nu există mari beneficii legate de vizitarea bazei de la Deveselu.”

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin:Nu cred că ar fi o noutate să vă reamintesc că echilibrul strategic se bazează pe paritatea potenţialului militar al celor două părţi şi este evident că dacă una dintre părţi îşi creşte potenţialul defensiv, de exemplu sistemul antibalistic, limitează capacitatea unei contralovituri, o acţiune de răspuns a celeilalte părţi, şi dacă privim în profunzime, este doctrina militară americană care prevede oficial posibilitatea unei lovituri nucleare preventive, nu a noastră, noi nu avem astfel de prevederi în documentele noastre. În Deveselu au fost amplasate lansatoare MK 41.  Nu sunt expert militar, dar acestea ar putea fi uşor modificate pentru arme strategice, de exemplu rachete de croazieră Tomahawk, iar aceste rachete de croazieră pot avea orice tip de focos, convenţional sau neconvenţional. Aceasta este ideea principală. Auzim în România că americanii v-au dat garanţii. Eu vă pot spune că baza de la Deveselu, din ceea ce ştiu eu, a fost vizitată de un reprezentant al Rusiei, doar o dată, în faza de început, când se vedea doar ceea ce urma să fie instalaţia americană din acest loc. Nu există un avantaj serios din vizita aolo, cunoaştem aceste lansatoare, ştim capacităţile lor, nu sunt un secret pentru noi, şi nici pentru întreaga comunitate militară internaţională.”


Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite