Radu Țincu: Pe termen lung, consumul de droguri afectează capacitatea de gândire, de atenție. În 10 ani ne vom confrunta cu un fenomen social. Părinții greșesc când le spun copiilor să nu consume pentru că o să le fie rău
23 Martie 2023, 10:47 (actualizat 23 Martie 2023, 11:48)
(actualizat 23 Martie 2023, 11:48) | Știrile TVR

Creșterea consumului de substanțe stupefiante nu are efecte doar în prezent, în 10-12 ani ne vom confrunta cu un fenomen social la adulții care au fost consumatori în adolescență și se vor confrunta cu probleme neurocognitive determinate de stupefiante, a atras atenția Radu Tincu, medic toxicolog la Spitalul Floreasca, membru în Consiliul Ştiinţific al Agentiei Naţionale Antidrog

Medicul a spus că fenomenul consumului de stupefiante este unul întâlnit și nu doar în România, de la vârste din ce în ce mai mici. Acest lucru reprezintă o realitate, însă doar atunci când aceste date devin publice, societatea se inflamează,  a spus Radu Țincu.

Consumul de droguri din perioada adolescenței nu crează probleme doar acum, în momentul în care discutăm. Acești tineri care se expun acestor substanțe vor avea o dezvoltare a sistemului nervos central deficitară, mulți dintre ei vor dezvolta tulburări de comportament și chiar sunt studii care ne spun că există riscul să dezvolte boli psihiatrice la vârsta adultă. Dacă nu vom lua măsuri acum, cu siguranță vom asista la un fenomen social în următorii 10-12 ani, când acești tineri vor ajunge la vârsta maturității și ne vom confrunta cu toate problemele neurocognitive pe care substanțele stupefiante le pot determina, a atras atenția, la TVR INFO, Radu Tincu, medic toxicolog Spitalul Floreasca, membru în Consiliul Ştiinţific al Agentiei Naţionale Antidrog.

Un lucru pe care, de obicei, părinții îl spun greșit copiilor și tot timpul le spun, că nu este bine să facă acest lucru. Ei spun copiilor să nu consume droguri pentru că se simt rău. Ceea ce este un lucru fals. Copiii consumă aceste droguri pentru că se simt bine.  Și dacă părintele le furnizează o informație eronată, copilul își pierde încrederea în sfaturile părinților. Părinții trebuie să le spună că aceste substanțe le crează o stare de bine artificială, dar pe termen mediu și lung le distruge capacitatea de gândire, de atenție, capacitatea de memorie. Chiar sunt publicații care susțin că dacă ne expunem la astfel de substanțe în perioada de adolescență, nivelul de inteligență la perioada adultă este mai scăzut decât al persoanelor neexpuse, a arătat medicul la TVR INFO.