Raed Arafat, la TVR: Există teoria că virusul COVID 19 are o mutație. Un vaccin ar putea fi gata într-un an, un an și jumătate

11 martie 2020, 22:17

„Și OMS [Organizația Mondială a Sănătății, n.r] a zis, nu ascundem. Mutația poate să însemne că virusul să devină ceva mai agresiv. Este posibil acest lucru. În orice moment este posibil acest lucru”, a declarat Raed Arafat, despre posibilele mutații ale noului coronavirus COVID 19.

În ceea ce privește un vaccin pentru coronavirus, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a arătat că va dura până va fi gata un vaccin:  „Cel puțin un an, un an jumate – ăsta este orizontul pe care-l dau specialiștii. Nimeni nu spune că în trei luni o să avem vaccin. Chiar dacă se găsește vaccinul și este testat va dura mult până ce este fabricat în cantitate suficientă ca să ajungă la un număr adecvat de oameni ca să întrerupă lanțul transmiterii.”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat miercuri pandemie de coronavirus.  Directorul OMS a afirmat că numărul cazurilor în afara Chinei s-au multiplicat de 13 ori în ultimele două săptămâni.

Aceasta este prima pandemie cauzată de un coronavirus„, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Cuvântul pandemie nu este unul care să fie folosit uşor ori în mod neglijent. Este un cuvânt care, dacă este folosit greşit, poate cauza temeri fără motiv sau acceptarea neîntemeiată a faptului că lupta s-a sfârşit, că urmează inevitabil suferinţă şi moarte. Descrierea situaţiei ca fiind pandemie nu modifică evaluarea OMS asupra riscurilor generate de coronavirus. Nu se modifică modul în care OMS acţionează, nu ar trebui să se modifice acţiunile adoptate de ţări„, a subliniat directorul OMS.

Conform celui mai recent bilanţ, numărul infecţiilor cu noul coronavirus a ajuns la 118.000 la nivel mondial, iar peste 4.200 de oameni au murit.

În România, miercuri seara sunt 47 de cazuri de infectare cu coronavirus. Avem cel mai mare număr de cazuri noi într-o singură zi: 16. S-a înregistrat și primul caz grav: un bărbat de 56 de ani internat în secția Terapie Intensivă a spitalului „Victor Babeș” din București.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite